Förebild. Frisören, sångaren och dansaren Mattias Mutlu från Frölunda skulle vilja starta ett community för att stötta andra HBTQ-personer som inte kan komma ut öppet. Foto: Markus Andersson

Idol-Mattias vill inspirera andra

Iklädd en silverglittrande kostym bländade han Idol-juryn som "Den twerkande frisören". Desto mörkare är hans minnen från mobbningen under uppväxten. Som syrian och öppet homosexuell vill Mattias Mutlu visa att det är okej att vara som man är.

  • Publicerad 17:00, 26 sep 2021

Jag vill vara en förebild, men även att mina föräldrar ska vara det, så att andra kan inspireras till att älska och acceptera sina barn precis som de är.

25-årige Mattias Mutlu, den sociala frisören, sångaren och dansaren från Frölunda, ger inte upp i första taget.

På femte försöket gick det vägen och glädjen var stor när han studsade ut från juryn med guldbiljetten i handen tidigare i höst.

Att Idol-resan sedan tog slut efter solosången är inget han sörjer.

– Det finns andra vägar man kan bli stor på, säger han glatt.

Åratal av mobbning

I samband med hans framförande av Calum Scotts låt "No matter what" fick han en personlig videohälsning från den engelske sångare.

– Det var jättehäftigt. Han önskade mig lycka till och sa att jag aldrig ska vara rädd för att sticka ut i mängden.

Det är ett motto som han sedan länge tagit fasta på, även om resan mot den öppna och självsäkra person han är idag varit långt ifrån enkel.

Mobbningen som han utsattes för under hela uppväxten satte djupa spår.

– Det har tagit mycket på mig att höra att jag var onormal, att jag skulle dö, bli kallad för jävla bög, jävla tjej och sådana saker. Det var inte en eller två gånger som man blev jagad hem från skolan av en massa killar.

Hittade styrkan

Då fick han styrka av sin mammas ord, hon som såg igenom hans försök att ljuga om var skrapsåren kom ifrån.

– Hon sa till mig att oavsett hur svårt du har det i skolan så går du bara förbi dem och låtsas att du inte hör. Jag gjorde som hon sa och då tyckte de inte det var lika roligt längre, när jag inte tog åt mig.

Vid 19 års ålder hade han till slut kraften att komma ut som öppet homosexuell, ett beslut som han i efterhand önskar att han tagit tidigare.

– Hade jag haft modet att göra det medan jag gick i skolan så hade jag satt alla på plats.

Stöd av familjen

Han menar att stödet han fått från sin familj är långt ifrån en självklarhet för alla.

– Homosexualitet är inte helt accepterat inom den assyriska kulturen om man säger så. Det tror jag inte att det är inom någon kultur i Mellanöstern tyvärr. Många föräldrar kommer från den gammalmodiga världen och det är svårt, för man kan inte heller säga att de ska ha ett annat tänk. Alla föräldrar vill ju skydda sina barn.

Efter sin medverkan i Idol har många hört av sig och öppnat upp sig för honom.

– Jag vill vara en förebild, men även att mina föräldrar ska vara det, så att andra kan inspireras till att älska och acceptera sina barn som de är.

Vi är GBG