Dykarklubben Öckerödorarna hamnstädade Klåva hamn på Hönö i våras.

Idrottsungdomar går till botten med skräpet

Kundvagnar, cyklar, mopeder och pistoler. Det finns inga gränser för vad man kan hitta på åbotten. På lördag dyker klubben Öckerödorarna efter skräp i Säveån under "RenovaRöjet" där även drygt 250 idrottsungdomar deltar.

  • Publicerad 17:00, 3 sep 2019

Nu på lördag, 7 september, är det premiär för "RenovaRöjet". Då ska drygt 250 ungdomar från nio olika idrottsföreningar tillsammans med dykare från klubben Öckerödorarna och personal från Renova städa i och längs med Säveån i Göteborg och Partille.

Förutom att göra en insats för miljön får deltagarna utbildning i hållbarhet och tjänar dessutom en slant till lagkassan.

Vana skräpdykare

Projektet arrangeras av idrottens miljöorganisation Städa Sverige tillsammans med Renova.

Målet är att området kring Säveån ska röjas från skräp och även botten ska få sig en städomgång.

Det är Öckerödorarna som står för den biten och det är inte första gången de dyker efter skräp.

– När vi röjde på Hönö en gång hittade vi bland annat en hel moped, 3-4 cyklar, ett gevär och pistoler, berättar klubbens ordförande Torbjörn Fröberg.

Själv kommer han troligtvis att hålla sig på land på lördag för att ta emot skrotet som dykarna hittar.

Viktig insats

På Renova är man glada över det stora engagemanget.

– För oss handlar allt vi gör om hållbarhet. Här gör vi en handlast insats för miljön i vårt närområde. Att vi samtidigt stärker det lokala föreningslivet och engagerar våra medarbetare blir en bonus, säger Anders Åström, vd på Renova.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57