Trafik. Boende i närområdet oroar sig för att etableringen av deponier kommer att leda till mer tung trafik. Foto: Direktpress

Idyllen hotas av ny deponi

Tidigare har boende i Bergum och Gunnilse gått samman för att motverka etableringen av en deponi i närområdet. Nu vill ytterligare ett företag ha möjlighet att göra sig av med avfall i närheten. "Det är oerhörda naturvärden som man riskerar" säger Ulrika Palmblad Gröön, boende i området.

  • Publicerad 05:30, 14 apr 2021

Ska området utvecklas till en hållbar stadsdel i ett naturskönt område så ska man inte förlägga den typ av verksamhet här.

Engagerad. Tillsammans med andra boende i Bergum och Gunnilse har Ulrika Palmblad Gröön engagerat sig mot att deponier ska få startas i närområdet. Foto: Privat

Faksimil GöteborgDirekt september 2020.

I höstas skrev GöteborgDirekt om lokalbornas protester gällande den deponi som Kungsbackaföretaget Massoptimering Väst AB vill etablera i Vråssered, strax utanför Olofstorp.

Boende oroas när Västlänksavfall ska dumpas

Hur det blir med deponin i Vråssered är inte avgjort än. I veckan gick tiden ut för att komma med synpunkter till länsstyrelsen där ärendet ska avgöras.

Skanska söker tillstånd

Nu vill en annan verksamhet kunna göra sig av med avfall i området.

I mars skickade nämligen byggföretaget Skanska Industrial Solutions in en ansökan om att få skapa en deponi vid Gunnilsevägen. I deponin vill företaget kunna göra sig av med avfall som inte är nedbrytbart, exempelvis lera, sten och grus.

I ansökan till länsstyrelsen anger företaget att de vill kunna slänga högst 270 000 ton avfall per år och en total mängd på högst 900 000 ton. Om ja från länsstyrelsen ska deponin användas under högst tio års tid.

– Det finns redan och har funnits flera deponier i det här området, därför vill många av oss som bor här inte ha några fler. Ska området utvecklas till en hållbar stadsdel i ett naturskönt område så ska man inte förlägga den typ av verksamhet här. Med tanken på närheten till Lärjeån, som är ett Natura 2000-område, Riksintresse för Naturmiljövård och friluftsliv och som man vill göra till ett naturreservat, är det oerhörda naturvärden som man riskerar, säger Ulrika Palmblad Gröön och fortsätter:

– Dessutom finns det risker för att skadliga ämnen läcker ned till grundvattnet i den så kallade "Linnarhultsakvifären"

Byggföretaget svarar: "Blir kortare transportsträckor"

En namninsamling har startats

På måndag är det sista dagen att komma in med synpunkter innan länsstyrelsen tar ett beslut. Föreningen Gunnilse-Bergum Utveckling har bland annat startat en namninsamling och kommer att lämna in ett yttrande till länsstyrelsen tillsammans med alla de underskrifter de fått in.

– Förutom att jag anser att det är ett dåligt ställe att förlägga en deponi så är det buller- och trafiksituationen som jag oroar mig för. Det kommer innebära ännu mer tung trafik, bland annat förbi Gunnilse Centrum, ett nytt planerat område med hundratals bostäder och en grundskola.

Till sin ansökan har Skanska tagit fram en miljökonsekvensbeskrivning. Men Ulrika Palmgren tycker att det finns delar i det dokumentet att anmärka på.

– Jag tycker exempelvis inte att de har utrett alternativa placeringar tillräckligt. Det står bara några rader om det i ansökan, säger hon.

Säger nej. Tidigare kämpade föreningen Gunnilse Bergum utveckling mot att en ny deponi skulle etableras. Nu kämpar de mot möjligheten att få två deponier till närområdet. Foto: Direktpress

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00