Som rakblad. Sex stygn blev resultatet efter att Marcus Isacsson skurit sig på vad han förmodar var ett japanskt jätteostron. Foto: Privat

Idylliska doppet slutade i ett blodbad

Torslandabon Marcus Isacsson fick åka in till akuten efter att han fick närkontakt med den invasiva arten japanskt jätteostron. Nu vill han varna andra att ta det försiktigt. "Jag hade inte en tanke på att de kunde finnas här", säger han.

  • Publicerad 06:15, 30 jul 2022

Många barnfamiljer besöker Lillebybadet så jag tänker att det är bra om kommunen kan gå ut och varna

Det japanska jätteostronet började etablera sig på Västkusten för femton år sedan. Arten har till skillnad från vanliga ostron sylvassa skal.

Något som Torslandabon Marcus Isacsson nu blivit varse.

I torsdags var han vid Lillebybadet med familj och vänner då olyckan var framme.

– De andra hade redan hunnit ta sig ett dopp, och jag bestämde mig för att vada ut lite längre för att bada. Först råkar jag trampa på en sten med ena foten och när jag började stödja på andra benet kände jag plötsligt hur det högg till, säger Marcus Isacsson.

Först uppe ur vattnet och sittandes på klipporna förstod Marcus hur pass allvarligt det var. Längst med ena tån hade han ett djupt snitt som blödde ymnigt.

– Ett rakblad hade kunnat orsaka skadan, snittet såg inte uppfläkt eller "köttigt" ut.

En rådig badgäst på plats gav Marcus ett första förband. Sedan blev det en tur till akuten med sex stygn som resultat.

– Nu är allt okej, men jäklar vad ont det har gjort, säger han när GöteborgDirekt når honom dagen efter olyckan.

Marcus är heller inte ensam att ha skadat sig på jätteostronet i sommar.

Sju skadade på samma dag

Under en enda dag förra veckan tog vårdcentralen på Öckerö emot sju stycken patienter som alla hade skurit sig på ostron, meddelar Närhälsans pressavdelning. Något som P4 Göteborg tidigare uppmärksammat.

Även vårdcentralen i Kungshamn har haft flera som sökt hjälp för skador orsakade av ostron. Dessutom har man konstaterat fall av "badsårsfeber". En sjukdom som orsakas av att bakterier kommer in i redan existerande sår när personen badar i havet.

Vill varna andra

Efter olyckan kontaktade Marcus Isacsson park- och naturförvaltningen inom Göteborgs stad för att upplysa dem om vad som hänt.

– Jag har läst om att folk har skurit sig på jätteostronet på Öckerö, men hade inte en tanke på att de kunde finnas här. Många barnfamiljer besöker Lillebybadet så jag tänker att det är bra om kommunen kan gå ut och varna. Kanske sätta upp en skylt eller liknande.

Måste läka. Efter stygnen väntar nu två veckor av läktid. Under tiden är det inte aktuellt med något dopp i plurret, utan Marcus Isacsson får vackert titta på när övriga familjen badar. Foto: Privat

Krävde stygn. Marcus Isacsson bor i Torslanda och brukar bada vid Lillebybadet. Men att det skulle finnas vassa ostron där var han inte medveten om. Foto: Privat

Japanskt jätteostron

...är ett ostron som ursprungligen kommer från västra Stilla havet, men som genom odling har introducerats även till andra delar av världen, däribland till europeiska vatten. Det är det mest odlade och ekonomiskt viktiga ostronet i världen. Ostronet odlas ofta eftersom det både har egenskapen att vara snabbvuxet och är tåligt mot sjukdomar. I en del områden där ostronet har inplanterats har det etablerat naturliga bestånd och kommit att betraktas som en invasiv art.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Vi är GBG