SPRICKA. Göteborgsmoderaterna Hampus Magnusson och Jonas Ransgård Foto: Göteborgs Stad/ Wikimedia

Ifrågasätter Ransgård: Vi ska vara störst i Göteborg

Moderaterna gör ett historiskt dåligt val i Göteborg. ”En ordentlig käftsmäll”, säger Hampus Magnusson, Moderaternas andranamn i Göteborg, efter valet.

  • Publicerad 16:13, 10 sep 2018

– Det här är det sämsta valresultatet i hela mitt liv, säger Hampus Magnusson, 34. Det är ett oerhört allvarligt läge. Vi har inte lyckats i vår roll som tydligt oppositionsparti.

Moderaterna tappar nära åtta procent av rösterna från valet 2014 och landar på 14,5 procent. Ett historiskt dåligt valresultat som gör att de tappar hela åtta mandat. Moderaternas förstanamn Jonas Ransgård har gjort sig okontaktbar och varvar möten med partiet med möten med andra alliansföreträdare.

Medan Moderaterna letar efter en framkomlig väg kommande mandatperiod växer också den interna kritiken, bland annat mot Jonas Ransgård.

– Jag tänker att vi har gjort det sämsta valet i modern tid. Han behöver fundera igenom sin roll i det här; varför det har gått som det har gått, säger Magnusson. Det måste vi alla.

Läs också: Självkritisk Ransgård avgår inte

Han menar att det är en tydlig signal från väljarna om att partiet har gjort något fel i Göteborg. Nu måste Moderaterna ta till sig kritiken och göra ett ordentligt omtag.

– Vi ska vara det största partiet i den här staden, säger han. Vi backar bara när vi tar sats.

Är det vad ni har gjort det här valet?

– Ja, det får man kanske säga. 2022 ser vi fram emot att vara det största partiet.

Den stora frågan är hur partiet ska gå vidare. Allianspartierna får i nuläget 24 av Göteborgs 81 mandat. Ett rödgrönrosa samarbete skulle få 36 mandat. För att slippa sitta i opposition ännu en mandatperiod måste Moderaterna se sig om efter andra, eller ytterligare, samarbetspartners.

– Jag ser ju bara alliansen och Demokraterna som möjliga där. De är de enda partierna för mig, säger Hampus Magnusson. Det finns inget annat.

Demokraterna, som i gårdagens val blev Göteborgs näst största parti efter Socialdemokraterna, har varit tydliga med vad som gäller för att få samarbeta med dem:

–  Kravet är att backa bandet om Västlänken och gå framåt, som vi sagt under hela valrörelsen, sade Demokraternas partiledare Martin Wannholt under valnatten.

Det är ingenting som avskräcker Magnusson, även om han inte vill föregå förhandlingarna.

– Demokraterna får bjuda in till förhandlingar så får vi lämna våra förslag om hur vi ska bygga Göteborg starkt, säger han.

Betyder det att du är öppen för Demokraternas krav?

– Jag kan inte säga någonting om vad vi går in med i sådana förhandlingar.

Göteborg Direkt söker Jonas Ransgård för en kommentar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG

    Vi är GBG