Anrik hästkastanj fälls på grund av risken att trädet kollapsar. Foto: Park- och naturförvaltningen

Ikoniskt träd huggs ner i Kungsparken

En anrik hästkastanj i Kungsparken måste fällas. Anledningen är risken att trädet kollapsar. "Vi vågar inte vänta längre", säger Hans Lindqvist, på park- och naturförvaltningen

  • Publicerad 11:50, 31 maj 2018

En av de äldsta hästkastanjerna i Kungsparken i centrala Göteborg kommer att fällas den första juni. Risken att det gamla trädet kollapsar är helt enkelt för stor.

– Det är beklagligt att det måste fällas men vi vågar inte vänta längre. Det rör sig mycket människor i området, säger Hans Lindqvist, planeringsledare träd, park- och naturförvaltningen.

Dött till stor del

En fördjupad besiktning av trädet har genomförts av arborister och bedömningen är att trädet kan välta när som helst. Undersökningarna har visat att det finns en algsvamp i marken som angriper finrötterna på hästkastanjen.

– Två tredje delar av trädet är dött, säger Hans Lindqvist

Det är oklart exakt hur gammalt trädet är men man uppskattar att trädet är lika gammalt eller äldre än parken.

– Kungsparken finns med i en detaljplan redan från år 1866. Det var då man började bygga Nya allén men trädet kan vara äldre än så. Det har uppnått en avsevärd ålder, säger Hans Lindqvist.

Ersätts med två träd

Beslutat att fälla trädet är fattat i samråd med Länsstyrelsen som har godkänt nedtagningen. Som ersättning kommer två hästkastanjer som ska tas bort med anledning av bygget av Västlänken, flyttas till Kungsparken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG