Illustrerande ingen bisak för Helena Bergendahl

Hon jobbar som illustratör för att göra artiklar eller barnböcker levande. Ett jobb som inte alltid får den uppmärksamhet det förtjänar. – Jag kan bli sur på det.

  • Publicerad 16:02, 26 okt 2019

Det är speciellt att vara illustratör, för jag kan bli otroligt rörd då jag läser manus

I den gamla mjölkbutiken där gränsen mellan Kungsladugård och Majorna är hårfin huserar åtta kreatörer. Allt från fotografer, omslagsmakare, chattövervakare och illustratörer.

Helena Bergendahl är en av de sistnämnda. Etablerad inom sitt yrke i över 20 år, men som alltid inom kreativa yrken med den ständig striden med kniven mot den ekonomiska strupen. Lägg till det att illustratörer gärna blir lite bortglömda när exempelvis en bok ska presenteras.

– Se på Astrid Lindgrens böcker hur viktiga illustrationerna är. Hur de tecknade karaktärerna till och med fått följa med in i de tv- och filmproduktioner som gjorts. Illustrationerna är otroligt viktiga och jag kan bli sur på att man ofta glömmer bort det, säger hon.

Samarbete sedan 2011

I bokserierna "Jack och kärleken" och "Vänner 4ever" jobbar hon med författaren och journalisten Marie Oskarsson. Ett samarbete som varat sedan 2011 då de båda träffades genom en workshop i Indien.

– Vi kände inte varandra, trots att vi rördes oss i samma bekantskapskretsar. Hon gillade mitt sätt att teckna, säger Helena Bergendahl.

– Det är inte ofta det blir så. Förlagen har i regel grymma kontakter och bestämmer vilka illustratörer de vill jobba med.

Nu sitter hon och jobbar på att färglägga de första fem böckerna i "Jack och kärleken", som när de gavs ut var i svartvitt. Vid nyutgåvan blir det färg.

Helena Bergendahl är uppvuxen i en journalistfamilj. Pappa Pelle jobbade på GP och blev senare en tv-profil bland annat som programledare för "Kvällsöppet" på 70-talet. Även mamma Berit arbetade på GP, men var tidningen mer trogen.

Lågkonjunktur

Även dottern Helenas ambition var att jobba på tidning – och delvis har det också blivit så.

– Min lärare, legendariske HC Ericson, grafisk formgivare och professor, var ju en ikon på HDK (Högskolan för design och konsthantverk) då jag gick där. Han kom ju från reklambranschen och var väldigt inspirerande. Ingen vill bli illustratör då, säger hon.

Innan examen föddes Helena Bergendahl första barn 1994. Samtidigt slog lågkonjunkturen till. Att hitta jobb var svårt. Hon gjorde sitt examensarbete efter att barnet fötts för att sedan försöka söka arbete.

– Jag gick i princip med babyn i famnen till Stadsbibliotekets kommunikationsavdelning och sa "Jag gör vad som helst, bara jag får jobba"...

Det blev starten på en frilanskarriär som håller i sig. Nu har hon uppdrag högt och lågt, vitt och brett. Samtidigt som hon är noga med att uppdragen ska vara lustfyllda.

Bredd som illustratör

Hon har en bredd som illustratör från barnböcker till dagstidningar, korsord till debattartiklar.

– 1998 fick jag ett vikariat på GP och fick teckna allt från rättegångar – bland annat brandrättegången – till illustrationer av nyheter, säger hon.

Nu tecknar hon bland annat för tidningarna Chefen i Fokus och DN, där hon just nu sitter med illustrationer till tidningens julkryss.

– Sedan kommer "Vara vänner" och "Tjuvar och tjafs" i december. Det är speciellt att vara illustratör, för jag kan bli otroligt rörd då jag läser manus. Jag får hämta från mig själv om hur man står och rör sig. Jag kan hitta en egen story som kanske inte står i texten. Så var det med en bifigur i "Tjuvar och tjafs", säger hon.

Helena Bergendahl

Är: 53 år, illustratör, bor i Högsbo, verksam i Majorna. Jobbar med olika typer av illustrationsuppdrag – allt från kommunalpolitik, barnböcker till barnkorsord och biblioteksplastpåsar – sedan hon gick ut HDK för nära 20 år sedan. Har illustrerat flera barnböcker, framför allt i serierna "Jack och kärleken" och "Vänner4ever" i samarbete med journalisten och författaren Marie Oskarsson. De senaste i serien "Vänner 4ever", "Vara vänner" och "Tjuvar och tjafs", kommer i december.

Extra: Jobbar extra som informatör på Göteborgs spårvägar där hon just nu är utlånad till Styrsöbolaget.

Helena Bergendahls Göteborgsfavoriter

Stigbergstorget – Mariaplan

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Röda sten – Saltholmen

Folkteatern – Stadsteatern

Spårvagn – Färja

Göta älvbron – Älvsborgsbron

Röhsska museet – Konstmuseet

Filmfestivalen – Bokmässan

Avenyn –  Linnégatan

Delsjön – Slottsskogen

Vi är GBG

    Vi är GBG