Ett miljöbrott. det är förbjudet att elda upp uttjänta bildäck. Foto: Vincenzo Bernardi

Ilskan mot farliga däckbränderna

Nu ryter Räddningstjänsten på Öckerö ifrån. Någon eller några har roat sig med att elda upp bildäck på öarna. "Det är både olagligt och livsfarligt", säger säkerhetsskyddschefen Andréas Alderblad.

  • Publicerad 05:30, 9 feb 2021

Det är ett brott att elda miljöfarligt avfall.

Att sätta eld på bildäck räknas som ett allvarligt miljöbrott. Vid förbränningen släpps miljöfarliga ämnen ut i naturen. Dessutom, menar Räddningstjänsten, är det livsfarligt att andas in röken eftersom den innehåller ämnen som är cancerframkallande.

Den som blir påkommen med att elda upp bildäck riskerar dryga böter och till och med fängelse.

– Det är ett brott att elda miljöfarligt avfall. Vi anmäler därför detta från kommunens sida. Vi vill även uppmana alla som ser eller hör något som är ett brott att anmäla det till polisen, säger säkerhetschefen Andréas Alderblad.

Flera ställen

Räddningstjänsten har fått veta att uttjänta bildäck har eldats upp på flera ställen på öarna. Senast kom en rapport om en en eldning på Rörö. Därför har man också tagit sociala medier till hjälp för att få stopp på miljöbrottet.

I ett inlägg på facebook uppmanar Räddningstjänsten alla vuxna att prata med sina ungdomar. "Det är oftast ungdomar som eldar bildäck. Sluta upp med detta omedelbart".

– Vi kan inte se att det finns något skäl att elda upp bildäck. Särskilt inte då det vid eldning av däck bildas ämnen som är farliga båda för miljön och för hälsan. Vi ber alla att lämna in gamla däck till en däckverkstad eller till en återvinningscentral, säger Andréas Alderblad.

Vi är GBG