Foto: Mostphotos

Inför helgen: Fortsatt totalt grillförbud i Västra Götaland

I flera län är det nu återigen tillåtet att grilla på egen tomt. Men förbudet kvarstår i Västra Götaland. – Vi vill ha en varaktighet, säger Eija Suhonen på länsstyrelsen.

  • Publicerad 11:57, 1 aug 2018

Sedan klockan 16:00 den 25 juli råder totalt grill- och eldningsförbud i Västra Götaland. Flera länsstyrelser har de senaste dagarna återigen börjat tillåta grillning på egen tomt. Bland annat Stockholm, Kalmar, Sörmland och Gävleborgs län. Däremot är det fortfarande förbjudet att grilla på offentliga platser och iordningställda grillplatser även i dessa län.

Länsstyrelsen Västra Götaland har i nuläget inga planer på att ompröva sitt totala förbud.

Läs också: Beskedet: Totalt eldningsförbud i hela länet

– Vi följer brandriskprognosen dag för dag. Det handlar om luftfuktighet, nederbörd, vind och temperatur. Spridningsriskprognosen styr och i nuläget är den fortfarande hög. Vi följer SMHI:s prognoser, säger Eija Suhonen, säkerhetskonsulent på länsstyrelsen.

Läs också: Slutgrillat på campingen - "Gästerna förstående"

Beslutet om eldningsförbud omprövas hela tiden. Men att släppa på förbudet för att sedan införa det igen är inte aktuellt för länsstyrelsen.

– Att släppa det för en dag eller två vore ohållbart, både för oss och för allmänheten. Det blir för jobbigt att hålla redan på. Vi vill ha varaktighet. Som det ser ut nu tror jag inte att vi kommer ändra något innan helgen. Men det är farligt att säga. VI kanske får ett jätteskyfall. Vädret är opålitligt, säger Eija Suhonen.

Länsstyrelsens stabsläge fortsätter att gälla. Brandrisk, foderbrist, vattenbrist och hälsoläge har fortfarande högsta prioritet.

– Många från räddningstjänsten kommer tillbaka hem nu efter att de varit norröver och hjälpt till vilket innebär att vi får bättre beredskap i vårt län. Regeringen har ju också tagit beslut om att stötta utsatta bönder ekonomiskt. Det är i alla fall en liten hjälp. Men bönderna kan inte utfodra korna med pengar, det måste omsättas på något sätt. När det gäller vattenbristen så förvärras den för varje dag som går utan nederbörd, säger Eija Suhonen.

Läs också: Polisen om eldningsförbudet: "Detta har hög prioritet"

Läs också: Efter grillförbudet: Ica-butik inför säljstopp på grillkol

Följ prognosen

HÄR kan du följa den senaste prognosen för skogsbrandsrisk och antändning.

HÄR kan du följa den senaste prognosen för skogsbrandsrisk och spridning.

HÄR kan du följa den senaste prognosen för gräsbrandrisk.

MSB:s app "Brandrisk" finns också att ladda ner på Google play och App store

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG