Fyrverkeri. Om ett par år kan den klassiska raketen vara försvunnen från hyllorna. Foto: Anders Olsson

Inför nyår: Raketförbudet uppskjutet

Tidigare i år enades fyrverkeribranschen om att förbjuda raketer. Men till nyår kommer raketerna att avfyras som vanligt. Fulla lager och väntan på ett regelverk förhalar förbudet.

  • Publicerad 05:30, 28 dec 2017

Efter förra nyårets raketkaos där bland annat ett ungdomsgäng tände fyrverkerier i en buss i Göteborg, enades fyrverkeribranschen om att klassiska raketer inte längre bör säljas.

– Vi vill verka för att man avvecklar raketer med pinne. Beslutet bygger mycket på att vi sett goda resultat i Norge sedan deras förbud trädde i kraft, säger Erik Nilsson ordförande i Svenska Fyrverkeribranschförbund (SFB).

Initiativet kommer från branschen, inte från myndigheter. Men för att få till en avveckling krävs att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) reglerar förbudet i en föreskrift.

Arbetet med föreskriften är påbörjad och förhoppningar finns om att ett regelverk ska stå klart under 2019.

– Det betyder rent praktiskt att det här nyåret blir det inga stora skillnader. När vi tog det här beslutet bestämdes även att inte lägga nya beställningar på raketer. Men beställningarna läggs tidigt på året och det finns mycket på lager. Däremot borde man kunna se skillnader nästa och framförallt nyåret efter det.

Responsen efter beslutet har varit både positiv och negativ.

– Det finns många som vill ha kvar sina raketer och som hävdar att de skjutit länge och det har gått bra, vilket säkert stämmer. Men statistiskt är det för många som skadas. Trots att de flesta anstränger sig för att skjuta ordentligt går det snett av någon anledning.

SFB står även en bakom en tidsbegränsning av användningen fyrverkerier till de traditionella högtiderna såsom nyår och påsk. Erik Nilsson upplever att det är svårtolkat i dagsläget för när man ska söka tillstånd eller inte.

– I dag krävs tillstånd om det innebär en olägenhet men utan närmare förklaring blir det otydligt.

Vinner fyrverkeribranschen något på förbudet?

– Nej, inte ekonomiskt! Däremot vill vi inte att folk ska komma till skada eller att pjäserna skapar bränder. Fyrverkerier ska vara till glädje för folk.

Läs också: Här är kedjorna som fimpar fyrverkerierna till nyår

Fyrverkerifakta

Skadade: Varje år skadas cirka 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning.

2002: Förbud mot smällare

2008: Förbud mot 4-tums stjärnrör. Inga dödsfall i Sverige efter detta förbud. Den typen av fyrverkerier hade orsakat flera dödsfall åren innan.

2014: Förbud mot raketer med krutvikt över 75 gram. De var farligare än experterna tidigare trott och kan tränga in i kroppen och explodera.

Visa merVisa mindre