Julgransplundring. Så här gör du dig inte av med din julgran. Foto: Mostphotos

Inför Tjugondag knut: Så gör du med granen

Julen är slut och granen ska ut. Men var ska du göra av den?

  • Publicerad 06:10, 11 jan 2020

Julgran sorteras som grovsopor. För dig som bor i lägenhet innebär det att fastighetsägaren ansvarar för var du ska göra av granen – om den kan ställas i soprummet eller om du hänvisas någon annan stans.

För dig som bor i villa är det återvinningscentralen det bästa stället att dumpa granen. Behållaren ”Ris” är den som gäller. Om du inte har en trasig plastgran då ska den sorteras som ”Brännbart” eller ”Metall” beroende på konstruktion.

– Gran är gratis. Även om du förbrukat dina fria besök kan du lämna din gran på åvc, säger Ulrika Naezer, på kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

Vad händer med julgranarna?

– De flisas, bränns och blir fjärrvärme.

För den som hellre vill ge energi till Mölndal har Riskullaverket julgransplundring den 12 januari mellan klockan 11 och 14. Förutom att de omvandlar din gran till el och värme bjuder de på familjeaktiviteter som rundvandring i kraftvärmeverket, travskola, käpphästhoppning, hinderbana, fiskdamm och ansiktsmålning.

Andra miljövänliga sätt att göra sig av med granen är att ställa ut den i skogen eller sänka den i en sjö för att gynna den biologiska mångfalden. Men först måste du fråga markägaren om lov, granen är trots allt avfall.

Tidigare år har Sportfiskarna haft graninsamlingar för att sedan sänka dem i Sisjön och Stora Delsjön. Men inte i år.

– Nej, vi har personalbrist så vi valde att hoppa det. Men vi kommer troligtvis köra nästa år igen, säger Hans Lindqwist på Sportfiskarna region Väst.

Kan alla naturgranar sänkas i sjön?

– Man behöver ju tillstånd av markägaren först och främst. När det gäller grantyp är vanliga svenska granar bäst. Silvergranar, kungsgranar och andra kan vara besprutade, säger Hans Lindqwist.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57