FIMPZON. Malmö stad blev först i landet med att införa fimpzoner där rökare uppmanades att fimpa sina cigaretter. Något liknande är inte aktuellt i Göteborg. Foto: Roland Magnusson

Inga fimpzoner på gång i Göteborg

Många upplever att det blivit fler fimpar på gatorna efter att rökförbudet trädde i kraft i somras. Men än så länge finns inga entydiga siffror som bekräftar den bilden.

  • Publicerad 08:02, 8 okt 2019

Först om några veckor vet vi om nedskräpningen av cigarettfimpar har ökat eller inte i Göteborg. Då redovisas nämligen stadens första skräpmätning efter nya tobakslagens införande.

– Det har blivit lite fel fram och tillbaka, så vi har fått vänta på resultaten. Men det ska bli väldigt intressant att se, säger Stefan Risedahl, planeringsledare på trafikkontoret.

Har ni inte fått några indikationer åt något håll?

– Det finns inget entydigt resultat än. Jag har pratat med många fastighetsägare där vissa säker att det ökat och vissa säker att det inte gjort det. Vissa restauranger sköter sig jättebra och vissa sämre. På vissa hållplatser fungerar det jättebra, på andra inte, säger Stefan Risedahl.

Miljöförvaltningens dom efter rökförbudet

Fimparna var redan innan rökförbudet det dominerande skräpet på gator och torg.

– I runda slängar handlar det om 70–75 procent som är fimpar, säger Stefan Risedahl.

I vissa andra städer har kommunen hänvisat rökarna till rökzoner. Men det har inte varit aktuellt i Göteborg.

– Vi har varit avvaktande med det. Det har känts fel och nästan som att Göteborgs stad uppmuntrar till rökning. Sedan är tanken god. Det är svårt det där, jag är lite kluven. Om man tittar på renhållningen så är det ju enklare att tömma en askkopp än att plocka upp tio fimpar. Det är dubbelt. Men vi inväntar skräpmätningen och eventuella prejudikat från domstolen så får vi se hur vi jobbar vidare, säger Stefan Risedahl.

DEBATT: "Upprätta särskilda 'rökhållplatser' i Göteborg"

För knappt två år sedan införde Göteborgs stad kampanjer för att få rökarna att fimpa rätt. Bland annat med så kallade fimpomater där rökarna kunde välja att fimpa i olika hål och samtidigt ta ställning i okontroversiella frågor som ”Vem är kungen av Ullevi, Håkan Hellström eller Bruce Springsteen” .

– Vi drog tillbaka fimpomaterna och ligger nu lågt och funderar på hur det ska bli, säger Stefan Risedahl.

De vill ha rökförbud i fängelserna

Frölunda torg är en av de privata aktörer som valde att införa rökzoner dit rökarna hänvisades i stället för att röka vid entréerna. Centrumchefen David Schongin tycker att man måste erbjuda rökarna alternativ.

– Jag kan tycka att det är lite verklighetsfrånvänt från kommunen, även om jag förstår hur de tänker. Men alla slutar ju inte att röka, då gäller det att hitta lösningar. Det är ju fortfarande tillåtet att röka, då tycker jag man ska erbjuda möjligheten att göra rätt.

Hur har era rökzoner fungerat?

– Jag kan känna att vi generellt är positivt överraskade. De flesta vill göra rätt och använder rökzonerna. Sedan finns det alltid en grupp som inte gör det. Det positiva är att nedskräpningen av fimpar har minskat vid våra entréer. Det negativa är att det har blivit mer utspritt och ligger en bit ifrån, säger David Schongin, centrumchef på Frölunda torg.

Senare i höst eller i vinter ska trafikkontoret, park- och naturförvaltningen och miljöförvaltningen ha ett avstämningsmöte för att se hur staden ska jobba vidare med frågan om nedskräpning av fimpar.

Göteborgsforskarens tips till den som vill fimpa

David Schongin, centrumchef Frölunda torg. Foto: Skandia fastigheter

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57