Foto: Mostphotos

Inga fler kameror på Vårväderstorget

Kammarrätten i Göteborg har sagt nej till ett kommunalt bolag som vill utöka kameraövervakningen av Vårväderstorget. Integritet går före behovet av övervakning, menar rätten.

  • Publicerad 15:33, 6 jul 2016

Det är ett kommunalt fastighetsbolag som ansökt om tillstånd till kameraövervakning, något de vill ha i brottsförebyggande syfte. Kammarrätten anser dock att på ett torg ska människor kunna röra sig fritt, och att kameraövervakning på en sådan plats strider mot ett stort integritetsintresse.

Dessutom, menar rätten, har ett fastighetsbolag lite möjlighet att genomföra brottsförebyggande åtgärder, och därför är nyttan av kameraövervakningen begränsad.

Fastighetsbolaget pekar på att Vårväderstorget är en av landets mest brottsutsatta platser, och att bevakningen skulle ske nattetid då inte lika många människor rör sig i området.

Kammarrätten håller med om problemen på torget och skriver att "det är ostridigt att brottsligheten vid Vårväderstorget är omfattande", men menar ändå att intresset av kameraövervakning inte väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG