STATION HAGA. Arbetet med Västlänkens station Haga fortsätter under 2020. Foto: Paul Wallén

Inga spårvagnar förbi Hagakyrkan – i 17 veckor

Västlänken station Haga ska få sitt tak. Det gör att ingen kollektivtrafik kan köra förbi Hagakyrkan under hela sommaren.

  • Publicerad 07:50, 20 jan 2020

Redan i vår påbörjas ledningsomläggningar i området vilket kommer att påverka biltrafiken på Norra Allégatan i riktning mot Järntorget. Det arbetet pågår i ungefär en månad.  

Men det är från och med 1 juni som arbetena kommer att märkas av mer ordentligt. Då stängs all kollektivtrafik förbi Hagakyrkan.

– När det gäller spårvagnstrafiken kommer vi behöva leda om den på andra vägar. Några vagnar går över Stenpiren och några kommer gå via Handelshögskolan. Resenärer i området kommer behöva gå och cykla i större utsträckning till hållplatslägen, som inte är Hagakyrkan då, säger Anette Ekdahl, projektledare för framkomlighetsfrågor på Västtrafik.

Avstängningen gäller i 17 veckor, fram till den 28 september.

Orsaken till avstängningen är att tunneltaket vid Västlänkens station Haga ska byggas.

Förslag: Så blir Västlänkens station Haga

– Man bygger väggar och tak och så lägger man spår i permanent läge på det. Sedan gräver man tunneln under taket. Då behöver vi inte stänga av spårvägen någon mer gång utan lägger spåret i det läge det kommer ha även när Västlänken är klar, säger Karin Edin på Trafikverket.  

Från och med oktober kommer man inte heller att kunna köra mellan Sprängkullsgatan och Allén. Under ett och ett halvt år får man som bilist i stället köra via Vasagatan och Haga kyrkogata och sedan ut på Parkgatan via en ny utfart vid Smyrnakyrkan. Bussar kommer att ledas om via Vasagatan och Viktoriagatan.

Ny ägare: Oviss framtid för Smyrnakyrkan

Däremot blir inte heller Vasagatan helt utan påverkan i år. Delar av handelshögskolan ska rivas och byggas om vilket också kommer leda påverka trafiken under en period.

Nu rivs delar av Handelshögskolan

Foto: Trafik Göteborg

Station Haga

Den framtida stationen för pendel- och regionaltåg i Haga kommer att få tre uppgångar: i Kungsparkens västra del, vid Pusterviksplatsen samt i Handelshögskolans nya byggnad.

2026 planeras den nya stationen för pendel- och regionaltåg öppnas för trafik.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

Närings, -kultur- och föreningsliv måste stöttas i krisen

Debatt KD och C De ekonomiska konsekvenserna av covid-19, och de effekter det haft på samhället, har slagit hårt på näringslivet, arbetsmarknaden och kultur- och föreningslivet. måndag 29/6 15:41

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11