STATION HAGA. Arbetet med Västlänkens station Haga fortsätter under 2020. Foto: Paul Wallén

Inga spårvagnar förbi Hagakyrkan – i 17 veckor

Västlänken station Haga ska få sitt tak. Det gör att ingen kollektivtrafik kan köra förbi Hagakyrkan under hela sommaren.

  • Publicerad 07:50, 20 jan 2020

Redan i vår påbörjas ledningsomläggningar i området vilket kommer att påverka biltrafiken på Norra Allégatan i riktning mot Järntorget. Det arbetet pågår i ungefär en månad.  

Men det är från och med 1 juni som arbetena kommer att märkas av mer ordentligt. Då stängs all kollektivtrafik förbi Hagakyrkan.

– När det gäller spårvagnstrafiken kommer vi behöva leda om den på andra vägar. Några vagnar går över Stenpiren och några kommer gå via Handelshögskolan. Resenärer i området kommer behöva gå och cykla i större utsträckning till hållplatslägen, som inte är Hagakyrkan då, säger Anette Ekdahl, projektledare för framkomlighetsfrågor på Västtrafik.

Avstängningen gäller i 17 veckor, fram till den 28 september.

Orsaken till avstängningen är att tunneltaket vid Västlänkens station Haga ska byggas.

Förslag: Så blir Västlänkens station Haga

– Man bygger väggar och tak och så lägger man spår i permanent läge på det. Sedan gräver man tunneln under taket. Då behöver vi inte stänga av spårvägen någon mer gång utan lägger spåret i det läge det kommer ha även när Västlänken är klar, säger Karin Edin på Trafikverket.  

Från och med oktober kommer man inte heller att kunna köra mellan Sprängkullsgatan och Allén. Under ett och ett halvt år får man som bilist i stället köra via Vasagatan och Haga kyrkogata och sedan ut på Parkgatan via en ny utfart vid Smyrnakyrkan. Bussar kommer att ledas om via Vasagatan och Viktoriagatan.

Ny ägare: Oviss framtid för Smyrnakyrkan

Däremot blir inte heller Vasagatan helt utan påverkan i år. Delar av handelshögskolan ska rivas och byggas om vilket också kommer leda påverka trafiken under en period.

Nu rivs delar av Handelshögskolan

Foto: Trafik Göteborg

Station Haga

Den framtida stationen för pendel- och regionaltåg i Haga kommer att få tre uppgångar: i Kungsparkens västra del, vid Pusterviksplatsen samt i Handelshögskolans nya byggnad.

2026 planeras den nya stationen för pendel- och regionaltåg öppnas för trafik.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57