SJÖFART. Lasting och lossning av Moscow Maersk i Göteborgs hamns containerterminal den 3 mars 2020. Foto: Göteborgs Hamn AB

Ingen containerbrist i hamnen

Coronautbrottet har påverkat export och importen världen över. Men än så länge är det ingen brist på containrar i Göteborgs hamn, menar bolaget.

  • Publicerad 11:01, 12 mar 2020

Bristen kommer att märkas framförallt i mindre hamnkluster med mindre lagermöjligheter...

Containerterminaloperatören i Göteborgs hamn, APM Terminals, ser heller inga tecken på att container saknas.

Terminalen får fortfarande tillräckligt många containrar från de stora fartyg som sköter direkttrafiken mellan Sverige och Sydostasien.

– Slutsatsen från vår sida är att tillgången på tomcontainrar trots allt är god för närvarande. Det kan komma att förändras framöver och vi följer givetvis utvecklingen kontinuerligt. Men efter samtal med våra partners och aktörer i och kring hamnen kan jag konstatera att Göteborg står sig väl i en svensk kontext. Bristen kommer att märkas framförallt i mindre hamnkluster med mindre lagermöjligheter och färre tomdepåer, säger Elvir Dzanic, VD på Göteborgs hamn AB i ett pressmeddelande.

Ingen brist i övriga Europa

Övriga APM-terminaler i Europa har heller ingen brist på tomcontainrar i dagsläget, menar Göteborgs hamn.

Sverige stora export av skogsprodukter lastas ofta om till container i Göteborgs hamn för vidare transport på fartyg ut i världen.

Men inte heller den största omlastningsoperatören i Göteborgs hamn, Mimab, ser någon brist på containrar i sin verksamhet i dag och ser heller inga problem att fortsätta leverera framöver som situationen ser ut just nu.

Inte heller de stora rederier som Göteborgs Hamn AB varit i kontakt med ser någon omedelbar brist men utesluter inte att det uppstår framöver.

Mer om Göteborgs hamn

Göteborg hamn är Nordens största hamn. Cirka 30 procent av svensk utrikeshandel går via Göteborgs Hamn och hälften av all containertrafik. Göteborgs hamn är den enda hamnen i Sverige med kapacitet att ta emot världens största containerfartyg och har det bredaste utbudet av fartygslinjer både inom och utanför Europa. 25 tågpendlar med dagliga avgångar gör att företag i hela Sverige och Norge kan ha en miljöklok direktlinje till Nordens största hamn. I Göteborgs hamn finns terminaler för energi, bilar, roro, containrar och passagerare.

Källa: Göteborgs hamn

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Retorikcoachen om coronapandemin. Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.tisdag 24/3 16:53

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57