Street race. Under flera års tid har närboende i Sisjön påtalat problemet med att det anordnas streetrace på Datavägen bakom Willys-butiken. Foto: Byrd/ Taki Balogianni

Ingen lösning på buskörandet i Sisjön

I lördags kväll anordnades, enligt närboende, ett stort streetrace bakom Willys i Sisjön. Problemet med buskörning på platsen nattetid har påtalats under flera år, men fortfarande finns ingen lösning i sikte.

  • Publicerad 08:39, 5 maj 2020

Halva spänningen är att det är olagligt och det tillhör en outlaw-kultur.

Under flera års tid har närboende i Sisjön påtalat problemet med att det anordnas streetrace på Datavägen bakom Willys-butiken.

Streetrace oroar boende i Sisjön

Daniel, som bor i Sisjödal ovanför industriområdet, menar att buskörningen pågår varje helg, i större eller mindre skala.

– Man blir väckt av ljudet på natten varje fredag och lördag. Det är en jättelång raksträcka som är ganska perfekt för streetrace och vi hade gärna sett några farthinder eller refuger för att förhindra denna riskfyllda företeelse. 

Han har upprepade gånger ringt polisen, som vid ett flertal tillfällen kommit och kört bort bilarna, men sedan är det samma sak en vecka senare.

– I påskas var det en väldigt stor tillställning med uppskattningsvis mellan 50 och 100 bilar som höll på fram till klockan två på natten när polisen kom.

"Måste byggas bort"

Niklas Svensson, lokalpolis område syd, är väl medveten om problemet.

– Det har pågått sedan ett antal år tillbaka. Jag har tryckt på kommunen om att sätta upp någon form av väghinder. Vi åker dit och kör bort dem, men ska vi få bort problemet så måste det byggas bort.

Han upplever att intresset för streetracing är stort bland framför allt yngre.

– Halva spänningen är att det är olagligt och det tillhör en "outlaw-kultur", men det är inget man ska hålla på med på allmänna vägar.

"En polisiär fråga"

Trafikkontoret inom Göteborgs stad har dock inga planer på åtgärder eftersom Datavägen är klassificerad som en industrigata och att farthinder skulle försvåra framkomligheten för tunga fordon som behöver tillgång till platsen.

Det skriver trafikplanerare Rose-Marie Sesar i ett mail till Göteborg Direkt. Hon menar att ansvaret istället ligger hos polisen.

"Vi anser inte att buskörning, street race med mera inte är en problematik vi kan bygga bort utan vi ser endast att aktivt polisarbete kan störa denna typ av verksamhet. Att trafikanter bryter mot trafikregler är en polisiär fråga och hanteras inte av Trafikkontoret."

Streetrace

Streetracing kallas olagliga biltävlingar som körs i trafiken. Streetracing är en del av undergroundkultur och har körts i större utsträckning sedan 1930-talet. Brotten utgörs huvudsakligen av fortkörning och att köra på olovlig väg. Dock kan också streetrace köras på allmän väg.

Vi är GBG

    Vi är GBG