Vårdkön på Sahlgrenska till neuropsykiatriska utredningar har förkortats från ett år till tre månader. Foto: MostPhotos

Ingen vårdkö till ADHD-utredning

Från ett år till tre månader, så mycket har vårdkön på Sahlgrenska förkortats för vuxna till neuropsykiatriska utredningar, såsom ADHD eller autism. Bakom förkortningen ligger flera processer.

  • Publicerad 10:39, 11 sep 2020

Katerina Trantou, vårdenhetsöverläkare Neuropsykiatrimottagning Mölndal och Väster. Foto: Privat

Neuropsykiatrisk utredning är något som görs av psykiater och psykolog för att kunna fastställa diagnoser som autism och ADHD. Långa vårdköer för dessa utredningar har varit ett faktum för de flesta psykiatriska mottagningarna runt om i landet.

– De senaste tio åren ser man att remisserna har ökat successivt. Det är en ökad efterfråga på den här typen av utredningar, säger Katerina Trantou, vårdenhetsöverläkare Neuropsykiatrimottagning Mölndal och Väster.

Från ett års väntetid till tre månader

Men på fem månader har Psykiatrimottagningen Väster lyckats radera vårdkön, från ett år till tre månader, som uppfylller vårdgarantin. Orsaken bakom är ett koncept kopierat från Psykiatrimottagningen i Mölndal där främst två metoder har effektiviserat utredningen som frigjort personal till att ta hand om remisser. 

– Vi har gjort om utredningsmodellen så att psykolog och läkare sitter tillsammans med patienten, istället för att ha besöken var för sig som innan. De skriver även anteckningar tillsammans. Det effektiviserar hela processen, gör kollegorna säkrare i utredningen och att de lär sig av varandra, säger Katerina Trantou. 

Utredningstiden förkortats

Ändringarna i processen har gjort att utredningstiden för en patienten förkortats, från att ta upp till ett år till att patienten får sin diagnos efter cirka tre månader. Detta har frigjort personal med rätt kompetens till att bedöma remisserna, det första ledet i processen. Innan har personalbristen gjort att de som saknar kompetens tittat på remissen. 

– Vi vill ha vår starkaste kompetens redan i första ledet. 

I förbättringsarbetet har det även ingått att utveckla nya funktioner och metoder. Exempelvis har en koordinatortjänst inrättats för att få översikt över allt material och leda patienter rätt. 

– Vi har nu en person som håller igång hela processen och har koll på flödet. En tjänst som ser till att kallelsen landar hos patienten, att patienten kommer in och att utredningen avslutas. 

Varför har man inte gjort dessa förbättringar tidigare? 

– Det är en bra fråga. Man har försökt med olika delar, med det höll inte eftersom alla komponenter är lika viktiga. Man saknade hela processen. Nu har vi jobbat med modellen i tre år och kommer inte att släppa det. Och ju längre man jobbar med en modell, ju bättre blir den. 

Enligt Katerina Trantou har effektiviseringen lett till såväl nöjda patienter som kollegor. 

– Patienterna har varit jättenöjda och det känns så kul. Även medarbetarna kan känna sig mer trygga i processen när de slipper göra det väldigt krävande utredningsarbetet själva. Vi hade inte kunnat klara av den ökade efterfrågan utan denna nya modell, säger hon.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11