Vårdkön på Sahlgrenska till neuropsykiatriska utredningar har förkortats från ett år till tre månader. Foto: MostPhotos

Ingen vårdkö till ADHD-utredning

Från ett år till tre månader, så mycket har vårdkön på Sahlgrenska förkortats för vuxna till neuropsykiatriska utredningar, såsom ADHD eller autism. Bakom förkortningen ligger flera processer.

  • Publicerad 10:39, 11 sep 2020

Katerina Trantou, vårdenhetsöverläkare Neuropsykiatrimottagning Mölndal och Väster. Foto: Privat

Neuropsykiatrisk utredning är något som görs av psykiater och psykolog för att kunna fastställa diagnoser som autism och ADHD. Långa vårdköer för dessa utredningar har varit ett faktum för de flesta psykiatriska mottagningarna runt om i landet.

– De senaste tio åren ser man att remisserna har ökat successivt. Det är en ökad efterfråga på den här typen av utredningar, säger Katerina Trantou, vårdenhetsöverläkare Neuropsykiatrimottagning Mölndal och Väster.

Från ett års väntetid till tre månader

Men på fem månader har Psykiatrimottagningen Väster lyckats radera vårdkön, från ett år till tre månader, som uppfylller vårdgarantin. Orsaken bakom är ett koncept kopierat från Psykiatrimottagningen i Mölndal där främst två metoder har effektiviserat utredningen som frigjort personal till att ta hand om remisser. 

– Vi har gjort om utredningsmodellen så att psykolog och läkare sitter tillsammans med patienten, istället för att ha besöken var för sig som innan. De skriver även anteckningar tillsammans. Det effektiviserar hela processen, gör kollegorna säkrare i utredningen och att de lär sig av varandra, säger Katerina Trantou. 

Utredningstiden förkortats

Ändringarna i processen har gjort att utredningstiden för en patienten förkortats, från att ta upp till ett år till att patienten får sin diagnos efter cirka tre månader. Detta har frigjort personal med rätt kompetens till att bedöma remisserna, det första ledet i processen. Innan har personalbristen gjort att de som saknar kompetens tittat på remissen. 

– Vi vill ha vår starkaste kompetens redan i första ledet. 

I förbättringsarbetet har det även ingått att utveckla nya funktioner och metoder. Exempelvis har en koordinatortjänst inrättats för att få översikt över allt material och leda patienter rätt. 

– Vi har nu en person som håller igång hela processen och har koll på flödet. En tjänst som ser till att kallelsen landar hos patienten, att patienten kommer in och att utredningen avslutas. 

Varför har man inte gjort dessa förbättringar tidigare? 

– Det är en bra fråga. Man har försökt med olika delar, med det höll inte eftersom alla komponenter är lika viktiga. Man saknade hela processen. Nu har vi jobbat med modellen i tre år och kommer inte att släppa det. Och ju längre man jobbar med en modell, ju bättre blir den. 

Enligt Katerina Trantou har effektiviseringen lett till såväl nöjda patienter som kollegor. 

– Patienterna har varit jättenöjda och det känns så kul. Även medarbetarna kan känna sig mer trygga i processen när de slipper göra det väldigt krävande utredningsarbetet själva. Vi hade inte kunnat klara av den ökade efterfrågan utan denna nya modell, säger hon.

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40