Inget är beständigt förutom Elias poesi

Det tjöt och ven och dammet yrde när en hel textrad skulle ristas in i bergväggen längs med Bergsjövägen. Tanken är att de poetiska orden ska väcka tankar hos betraktaren. "Vill uppmärksamma språkets vikt" säger poeten Elias Abi Jaber.

  • Publicerad 15:10, 20 nov 2021

Den inneboende viljan att skapa ett bättre liv, den finns hos alla människor

Idéen om ett kulturhus i Bergsjön växte fram under tidigt 2000-tal. Nästa år är det äntligen dags för invigning.

– Det kommer att bli en ny plattform för oss som bor här. En plats där vi kan träffas, uttrycka och engagera oss i såväl området vi bor i som oss själva. Jag tycker att det är ett jättebra initiativ och något som verkligen behövs här, säger Elias Abi Jaber, poet och Bergsjöbo.

Parallellt med att det nya kulturhuset byggs ska flera konst verk tas fram i ett samarbete mellan konstnären Jelena Rundqvist och lokala kulturutövare. Konstverken ska vara en del av gestaltningen i och runt om det nya kulturhuset.

Här sätter konsten prägeln på kulturhuset

Förra veckan inleddes arbetet med att rista in Elias Abi Jabers poesi i en bergvägg längst med Bergsjövägen.

– Vi har flera projekt på gång och det här blir det första som allmänheten visuellt kan se ta form. Sten och berget är så betydelsefullt för Bergsjön, inte bara på grund av namnet men också för att landskapet här är så påtagligt. Det var det första intrycket jag fick när jag kom hit första gången, säger Jelena Rundqvist.

Så blir nya kulturhuset i Bergsjön

Öppen för tolkning

Orden "Den som är, blir den som var" vill Elias Abi Jaber att betraktaren ska tolka själv och hitta sin betydelse. För honom är det en påminnelse om att ingenting är beständigt.

– Som förortsbo befinner vi oss i en miljö där det är enkelt att välja en väg som ger oss en försämrad livskvalitet. Som leder till fördärv eller till och med döden. Men den inneboende viljan att skapa ett bättre liv, den finns hos alla människor, säger han.

"Det främsta verktyget"

När Elias Abi Jaber var ett år gammal så kom familjen från Libanon till Sverige. Och som sjuåring bosatte familjen sig i Bergsjön.

Tidigt märkte Elias hur viktigt språket var för att skapa en bättre tillvaro för sig själv.

– Språket är ett av de främsta verktyg vi har i verktygslådan för att kunna ta oss fram i livet. Jag märkte att om jag kan uttrycka mig på ett bra sätt, i skrift och talspråk, då höjer det mina möjligheter väldigt mycket.

Vad betyder det för dig att få se dina egna ord ristas in?

– Det betyder jättemycket. Jag vill gärna ge tillbaka och vara med och bidra på ett positivt sätt. Min ambition är att nå ut till så många människor i orten som möjligt och uppmärksamma språkets vikt, säger Elias Abi Jaber.

Tidslinje

2000-tal. Kulturföreningen bob presenterar idén om ett kulturhus i Bergsjön.

2012. Göteborgs kommunfullmäktige klubbar igenom en satsning på 125 miljoner kronor för att bygga ett kulturhus.

2013. Platsen vid Rymdtorgets östra entré väljs ut.

2014. Förstudie igång och en detaljplan tas fram.

2016. En arkitekttävling presenteras för att ta fram olika förslag. Sweco Architects "Kulturkorgen" utses senare som vinnare.

2020. Bygget av kulturhuset startar.

Hösten 2022. Dags för invigning.

Källa: Göteborgs stad

Visa merVisa mindre