BYGGE. Modulerna som ska bilda Neutrala Ungdomsföreningens nya lokal är redan på plats. Foto: Aliyare Gaani

Inget stöd till läxhjälp i Biskopsgården

Neutrala ungdomsföreningen i Norra Biskopsgården behöver större lokaler. Besökarna får inte längre plats. Men kommunen säger nej till att hjälpa till.

  • Publicerad 16:33, 13 jun 2018

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Politikerna pratar hela tiden om att hjälpa i utanförskapsområden,  men det känns som ett spel för gallerierna, säger Abdiaziz Abdikadir från Neutrala Ungdomsföreningen. Det är tomma ord från Göteborg stad.

Sedan 2009 har Neutrala ungdomsföreningen en lokal på 168 kvadratmeter som är öppen sju dagar i veckan. På den ytan anordnar ideella krafter läxhjälp och andra aktiviteter.  Men lokalen, som kallas ”vardagsrummet”, är alldeles för liten för de omkring 80 barn och ungdomar som besöker den varje dag, menar Abdiaziz Abdikadir.

– Det är väldigt barntätt i Norra Biskopsgården och bor man 12 personer i en tvåa är vardagsrummet fyllt av våningssängar och madrasser, säger han. Då kommer barnen till oss istället för att läsa läxor och umgås.

Nej till bidrag

På en gammal parkering vid Svarte Mosse står nu ett antal moduler som tillsammans kan bilda en nästan 500 kvadratmeter stor lokal. Modulerna har föreningen fått av en privatperson och Bostadsbolaget har låtit dem arrendera parkeringen.

Med hjälp av drygt fem miljoner kronor, som föreningen sökt i investeringsbidrag hos kommunen, skulle föreningsmedlemmarna och entreprenörer tillsammans bygga ihop modulerna och fixa till lokalen. Men i veckan sade alltså en enig idrotts- och föreningsnämnd nej till ansökan, eftersom de anser att föreningen saknar tillräcklig finansiering för att bygga lokalen.

– Vi ger inte finansieringsbidrag om vi är den enda finansiären, så i det här läget är vi inte beredda att lägga de här pengarna i det här projektet, säger Staffan Lindström (S), 1:e vice ordförande I idrotts och föreningsnämnden.

Dubbla signaler

Abdiaziz Abdikadir suckar. Han menar att de hade haft tillräcklig finansiering om kommunen hade beviljat investeringsbidraget.

– De ger dubbla signaler. Man säger man vill satsa på Biskopsgården och så gör de så här, säger han. Det handlar om vilken syn de har på oss som bor i Biskopsgården, de tror inte att vi är kapabla att fixa det. Det är det så det känns.

– Jag tänker att det är en förening som inte har fått de har velat, säger Staffan Lindström. Då låter det ofta så. Vi gör jättemycket för barn och unga i utsatta områden. Det är inte vårt jobb att göra alla föreningar nöjda. Och vi har inte obegränsat med investeringsbidrag att dela ut.

Men hoppet om en större lokal lever än i Neutrala Ungdomsföreningen.

– Nu får vi försöka göra andra ansökningar.  Lokalen kommer att bli klar, vi kommer inte att rulla tummarna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG