Foto: Markus Andersson

Ingrid och Carina äter sig jorden runt i Göteborg

Matupplevelser finns överallt. Det är bara att lyfta blicken från de vanliga restaurangstråken. Ingrid Norrman och Carina Söderström planerar att äta sig jorden runt – i Göteborg.

  • Publicerad 22:11, 12 jul 2022

Det här är ett roligt sätt att upptäcka stan på.

De har besökt Västafrika, Palestina, Japan och Nepal. Ätit friterade mjölbollar, falukorvsmackor och druckit ingefärssaft. Hittills har de inte behövt lämna kommunen.

– Hela världen finns i Göteborg, konstaterar Ingrid.

Ingrid Norrman och Carina Söderström är tidigare kollegor och numera vänner som gillar att ha projekt ihop. Under pandemin satsade de på frisk luft och naturupplevelser. Bland annat tog de olika spårvagnar till ändhållplatserna och promenerade hem därifrån.

– När restriktionerna försvann ville vi hitta på något nytt. Ingrid kom med idén att vi skulle äta oss jorden runt, berättar Carina.

Matkartan i original. Ett urval av alla de länder som är representerade bland restauranger i Göteborg.

Sightseeing genom mat

Reglerna är enkla. Restaurangerna ska servera mat med en tydlig referens till ett land och de ska skilja sig åt. Tanken är att täcka in majoriteten av alla länder som är representerade i Göteborg.

Helst ska matställena också ligga utanför centrum så att Ingrid och Carina får en chans att utforska nya kvarter.

– Det här är ett roligt sätt att upptäcka stan på.

Några av restaurangerna kände de till sedan tidigare, andra har de letat upp med hjälp av en sökning på google. Sedan Ingrid berättat om projektet på facebook har de också fått in massor av tips från vänner och bekanta.

– Folk tyckte att det var så kul att vi gör det här. Nu har vi flera bra förslag att fortsätta med, säger Ingrid.

En smak av Turkiet. Serveras på Divan.

Danska smørrebröd. Från Helenes smørrebröd.

Svensk stekmacka

Första restaurangen Ingrid och Carina besökte var Himalaya som serverar nepalesisk mat, därpå följde La Fonda Mexicana på Ringön. Den lilla restaurangen låg långt in i industriområdet bakom en ganska anspråkslös fasad.

– Vi blev väldigt överraskade när vi kom in. Det var helt knôkfullt, säger Carina.

Även Sverige har en given plats på världskartan och Ingrid och Carina funderade på vad som var typiskt svenskt. De gick igenom såväl ärtsoppa som bruna bönor innan de kom fram till att en stekmacka var målet.

Var någon annanstans i världen har folk en förkärlek för stekt bröd med bacon, falukorv och ägg?

Ingrid fick hjälp av sin granne som jobbat på flera byggen runt om i stan.

– Han ledde oss till restaurang Falutorget i Gullbergsvass. Utanför stod sopbilen parkerad och matsalen var full av personal från Renova. Vi åt med god aptit, säger Ingrid.

Har ni några preferenser när det gäller mat?

– Inga alls. Vi äter allt. Vi brukar beställa en dagens lunch och en dricka till.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47