INSTAGRAM. Synen på sekretess och integritet har förändrats över tid. Foto: Elena Elisseeva

Instagrammandet blir mer privat – trots ökad användning

Vi använder Instagram allt mer men är också mer privata nu än tidigare. Det visar en ny avhandling från Beata Jungselius vid Göteborgs universitet.

  • Publicerad 10:17, 17 okt 2019

När Instagram var relativt nytt, 2012, träffade forskaren Beata Jungselius en grupp användare. Fem år senare, 2017, träffade hon samma grupp igen för att ta reda på hur deras användning av Instagram hade förändrats.

I avhandlingen Using social media framträder bland annat en bild av hur synen på sekretess och integritet har skiftat.

– Jag såg en tydlig utveckling mot att konversationer och interaktioner numer sker i slutna forum som i privata direktmeddelanden, chattar eller särskilda grupper, istället för som tidigare, i de mer publika flödena där interaktionen var synlig för alla, säger Beta Jungselus, i en artikel från Göteborgs universitet.

GU: Sociala medier påverkar ungas hälsobild

#Liseberg – störst på Instagram

Användarnas beteenden hade också förändrats på grund av nya livsförhållanden.

– Några användare berättade att de nu använde Instagram mer, men samtidigt mindre aktivt i termer av hur de interagerar eller publicerar foton på grund av begränsad tid på nya jobb eller som nyblivna föräldrar, säger Beata Jungselius.

Hon betonar att det blivit allt svårare att dra en gräns mellan när man är uppkopplad och inte eftersom användandet pågår konstant.

– Slutsatsen är att vi inte kan dela upp beteendet i att pågå antingen online eller offline. Användandet utspelar sig samtidigt hela tiden, människor orienterar sig kring plattformarna som en del i vardagen utan att nödvändigtvis logga in och uppdatera dem, och därför behöver vi också fundera över vad vi egentligen menar när vi pratar om att ”använda” sociala medier, säger Beata Jungselius.  

Sociala medier lockar unga tjejer till teknikprogrammet

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57