Inställt Göteborgsvarv – då körde skolan sitt eget race

Göteborgsvarvet är som bekant inställt. Det hindrade inte eleverna på Högsbogårdsskolan att ge sig ut på ett eget varv med assistenter bakom rullstolarna.

  • Publicerad 11:34, 14 maj 2020

Förra året fick personalen på Högsbogårdsskolan nys om Specialvarvet, Göteborgsvarvets lopp för personer med funktionsvariationer.

– Tyvärr passade det inte riktigt tidsmässigt för oss. Men då kom vi på att vi kunde ordna ett eget lopp. Jag var i kontakt med Specialvarvet som tyckte det var en jätterolig idé. De hjälpte oss fixa medaljer och nummerlappar, säger Maria Panasco, skoladministratör på Högsbogårdsskolan

I år blev Specialvarvet precis som det stora Göteborgsvarvet inställt. Men på Högsbogårdsskolan ville man ordna ett lopp för eleverna ändå.

Göteborgsvarvet blir virtuellt – spring på hemmaplan

– I år har jag varit i kontakt med en tryckfirma som hjälpt oss med medaljerna. Specialvarvet var snälla och kunde fixa nummerlappar, säger Maria Panasco.

Klockan halv elva på onsdagsförmiddagen gick startskottet och skolans 17 elever med olika grava funktionsnedsättningar skickades ut på en två kilometer snitslad bana i Högsbo. Assistenten Julia Andersson hjälpte fjortonåriga Alicia Lundin Sjöberg att ta sig runt.

– Det var stor förväntan när vi berättade om loppet och när vi körde var det bara skratt och glädje, säger Julia Andersson.

Halvvägs in i loppet var Maria Panasco placerad vid en vätskekontroll.

– Allt gick väldigt bra, säger hon.

Är det vila nu i eftermiddag eller vad ska ni hitta på?

– I eftermiddag blir det hemkunskap, säger Julia Andersson.

Vi är GBG