Internens ilska mot anstaltens "plåster på såren"

Nu lättar Kriminalvården på besöksförbudet. I mitten av november ska intagna på häkten och fängelser äntligen få träffa sina anhöriga. "Jag har inte sett min fru på åtta månader," säger Lars, som avtjänar sitt straff på Högsboanstalten.

  • Publicerad 05:42, 20 okt 2020

Här inne är det ingen som bryr sig

När anstaltsledningen lämnade det tuffa beskedet i mars ville man lägga plåster på såren. Då hade regeringen precis fattat beslut om besöksförbud på samtliga häkten och anstalter.

Samtidigt som de intagna på Högsboanstalten informerades om att de inte skulle kunna träffa sina anhöriga på obestämd framtid, överlämnades en form av tröst. Alla fick en påse chips och en 200 gram chokladkaka.

– Det var skamligt. Jag blev så arg att jag kokade, säger Lars.

Han hör av sig till Göteborg Direkt efter att han läst artikeln om fängelsets besöksförbud som har gällt sedan i våras. På grund av smittorisken för Covid-19 har alla besök på anstalten ställts in och Lars har varken sett sin fru eller sina barn på åtta månader.

– Vi som sitter här inne är vuxna människor, inga småbarn som kan mutas med godis, säger han.

Göteborgsanstalter stängda för besök: "Kraftig åtgärd"

Katarina Nordin Scott, som är kriminalvårdschef för Högsbo, tycker inte att chipsen och chokladen var en så dålig idé, även om hon kan förstå att presenten kunde upplevas som kränkande.

– Vi hade lämnat flera negativa besked efter varandra och jag är osäker på vilket tillfälle vi lämnade ut godiset. Men det var en liten, liten tröst i den jobbiga situationen, säger hon.

Rutiner för smittspridning

Lars är även kritisk till rutinerna för att förhindra smittspridning på Högsboanstalten. Bland annat finns det ingen möjlighet att tvätta händerna i matsalen före middagen. Det finns inget handfat i närheten och någon handsprit är inte att tänka på. Handsprit innehåller alkohol, vilket inte är tillåtet.

– Vi får inte träffa våra anhöriga, men andra kan röra sig på området hur som helst. Bland annat kommer privatpersoner hit dagligen för att lämna saker till vår måleriverkstad, berättar han.

Katarina Nordin Scott har hört kritiken om att privatpersoner kommer och går på anstalten. Huvudregeln är att de inte ska komma i kontakt med de intagna. förklarar hon.

– Men det här kom upp förra veckan och nu har vi vidtagit åtgärder, säger hon.

Att det inte finns möjlighet att tvätta händerna i matsalen ser hon inte som ett stort problem. Hon menar att de intagna kan tvätta sig i verkstaden eller gå in på sina rum och skölja av sig före maten.

Besök bakom glas

Just nu har Katarina Nordin Scott fullt upp med förberedelserna för att öppna Högsboanstalten för besökare igen. Från och med den 15 november lättar restriktionerna för de närmast anhöriga. Då upphör besöksförbudet att gälla för de intagnas familjemedlemmar.

Någon fysisk kontakt med sina nära och kära är det däremot inte tal om än. Besöken kommer ske med en glasruta emellan och samtalen ske över en telefon.

– Jag vill bara träffa min fru och kan bära munskydd om det skulle vara så. Jag försöker stänga av alla känslor, men det är svårt att göra när man har familj, säger Lars.

Fotnot: Lars heler egentligen något annat.

Vi är GBG