JA. Undersköterskorna Yodith Alazar, Thomas Olsson och Anne-Marie Österberg är glada över att deras kollegor på äldreboendet Lillhagsparken röstat ja till att pröva intraprenadformen. Foto: Birgitta Löwing Kiser

Intraprenad – ny driftsform för äldreboende i Norra Hisingen

Sex äldreboende i Norra Hisingen har fått rösta om att bli intraprenad. Ett röstade för. Nu kan äldreboendet Lillhagsparken bli först ut i stadsdelen att testa den nya driftsformen.

  • Publicerad 16:01, 8 feb 2019

Alla tillsvidareanställda vid sex av stadsdelens äldreboenden i Norra Hisingen har röstat om de vill byta till intraprenad. Endast vid ett av boendena röstade personalen för en ombildning.  På äldreboendet Lillhagsparken blev det en tydlig majoritet, 78 procent röstade ja.

– Det är glädjande att ett boende röstat ja och det ska bli jättespännande att följa utvecklingen, säger Sandra Hultén Johansson, sektorchef för Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård, Norra Hisingen.

Ökat personalinflytande

Syftet med intraprenad är bland annat att uppmuntra till att utveckla idéer i verksamheterna för att nå högre kvalitet och ge möjlighet till ökat engagemang och inflytande för brukarna. Tanken är även att personalens delaktighet och inflytande ska öka.

– Medarbetarna är fantastiskt drivna och engagerade i frågor om verksamhetens utveckling och har så mycket kunskap och idéer. Därför känns det jätteroligt om vi får pröva den här driftsformen, säger Carina Lundgren, enhetschef på Lillhagsparken 9.

Undersköterskorna Yodith Alazar, Thomas Olsson och Anne-Marie Österberg som arbetar på Lillhagsparken 9, ställer sig också positiva till den nya formen.

– Vi hade nog blivit väldigt besvikna om det blivit nej, vi har kämpat i flera år och kommit långt när det gäller delaktighet och medinflytande, säger Anne-Marie Österberg.

Yodith Alazar tillägger:

– Om det blir ett överskott så kan vi få behålla det i verksamheten, det är positivt. Och att undersköterskorna får större medinflytande och vara med och fatta beslut om verksamheten, säger hon.

Varför tror du att bara ett av sex äldreboende röstade ja till att bli intraprenad?

– Det var ett till som var nära målsnöret. Jag vill inte spekulera i varför inte fler röstade ja, men jag har en känsla av det kommer fler i framtiden, säger Sandra Hultén Johansson.

Intraprenad...

... är en term som oftast används för att beskriva en verksamhet inom offentlig sektor.

En Intraprenad har givits större befogenheter att styra över den egna verksamheten, samt ett större ansvar för resultatet av verksamheten.

Verksamhet som sköts i form av en intraprenad får efter upphandling ekonomiska medel från sin uppdragsgivare till exempel kommun eller landsting. Intraprenaden är till exempel kommunalt anställd, och har samtidigt ansvar för både drift och pengar för verksamheten.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Intraprenad i Norra Hisingen

För att gå vidare med ansökan om att driva ett äldreboende i intraprenadform i Norra Hisingen krävs att över 70 procent av de röstande säger ja.

En överenskommelse om att få vara intraprenad gäller i tre år, därefter kan verksamheten ansöka om förlängning för en ny treårsperiod om personalen röstar för det.

Varje äldreboende har möjlighet att ta upp frågan om intraprenad på nytt och göra en ny omröstning när de så önskar.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG