Skulpturen är gjuten på Vadstena konstgjuteri. Här snart redo för avfärd mot Göteborg. Foto: Foto: Richard Damm

Invigning: Nu får Kortedala en egen krokodil

Nu får Kortedala en ny maskot att sätta tänderna i. Ingen mindre än den tre och en halv meter långa skulptur i brons gjord av konstnären Ingela Ihrman. Den 26 maj invigs ”kortedalakrokodilen”.

  • Publicerad 11:58, 24 maj 2021

Skulpturen som föreställer en krokodil i naturlig storlek är mer än det som syns vid första anblick. Tittar man närmre ser man att krokodilen är en kostym där man i gjutningen ser spår av skrynkligt papper, frigolit och tygbitar.

– Det är en person som tagit på sig sin egentillverkade kostym och sedan lagt sig på mage utanför kontorshuset som finns vid platsen, berättar Ingela Ihrman.

Konstnären Ingela Ihrman har fått uppdragen inom enprocentregeln. GöteborgsLokaler formulerade ett uppdraget i samband med att fastigheterna vid Förstamajgatan rustades upp. Uppdraget blev att skapa ett levande inslag som binder ihop platsen.

– Med tiden kommer bronset att bli ärggrönt, precis som hustak, fasader och detaljer runt om i Kortedala. Säger Ihrman.

I Ihrmans konstnärskap finns en röd tråd av förhållandet mellan människa och natur. Hon har tidigare arbetat med invasiva arter i sin konst, vilket ställer frågor om vad som egentligen kan anses vara ”naturligt” på en plats. Hur troligt det är att en person iklädd krokodildräkt skulle lägga sig just där vid Förstamajgatan kan man fråga sig men det är betraktaren fri att tolka, menar Ihrman.

– En person som känner sig rädd eller utsatt kan kanske placera sig i krokodilen för att ge sig själv en tjockare hud och vassa tänder för att försvara sig med. Kanske är krokodilen en trojansk häst som någon behöver för att ta sig in i otillgängliga rum? Eller så är den bara en skojig men lite väl ambitiös och orörlig maskeradkostym.

Invigningen äger rum den 26 maj vid Förstamajgatan för en mindre publik men tyvärr inte för allmänheten.