​Räddningen på macken. Ior Berglund, som bloggar om mat och recept, tipsar här om de allra sista nödlösningarna som finns att ta till för att få en fröjdefull jul tillsammans, oavsett om varken klappar, gran eller mat är med. På en bensinstation kan du hitta både mat och Wunderbaumgran! Foto: Gabriel Tjulander

Ior räddar julen – på macken

Förutsättningarna var enkla: Låt matbloggaren Ior Berglund fixa julbordet utifrån bensinmackens utbud. Det blev fyra inspirerande recept.

  • Publicerad 18:38, 23 dec 2019

Är så att du missat öppettiderna över julhelgen i den ort du har valt att fira jul, och inser att alla affärer stänger sådär kvart i Kalle på julafton och du står utanför en stängd ICA med bilen full med ungar med blodsockerfall och svärmor på dåligt humör.

I så fall är de här recepten för dig – och du, det är inte hela världen, det blir jul ändå, dansa runt Wunderbaumen så gör vi ett nytt försök nästa år.
Men med lite fantasi kan man fixa till något juligt så att man i alla fall inte behöver nöja sig enbart med fryst Capriciosa och skumtomtar till middag.

Kolla gärna i Iors blogg för fler inspirerande recept.

Räkost-Cheesecake på knäckebotten med brynt smör

Smula en halv skiva knäckebröd per person fint. Bryn smöret i en kastrull och smält det på medelhög värme. Vispa smöret hela tiden tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Låt svalna något och blanda med det smulade knäckebrödet.

Tryck ut smulorna i portionsglas eller i en större form och ställ in i kylen. Vispa creme fraiche hårt, vänd ner färskost och smaksätt med ett par rejäla klickar räkost på tub, förhoppningsvis hittar du salt och svartpeppar att krydda med. Bred fyllningen på knäckebotten och kyl tills servering.

Julig Landgång Foto: Ior Berglund

Julig Landgång (MackenMackan)

Ja, helt enkelt, ett litet litet julbord på en brödskiva med allt det som du kan finna …

Ägghalvor toppade med en klick gräddfil som du har blandat med kaviar, lite wienerkorv som får låtsas vara prinskorv, köttbullar och jag hittade allt från prästost, skinka och salami i min mack, som får samsas med en klick potatissallad.

Lussetrix. Bread and Butterpudding med saffransbullar Foto: Ior Berglund

Bread and Butterpudding med saffransbullar

Skiva fyra lussekatter och lägg i en liten smörad ugnsfast form. Vispa ihop 2,5 dl grädde/mjölk med 2 ägg och häll över vetebrödet.

Har du lite socker, du kanske fick med dig lite när du köpte en kaffe på macken, så strö över det. Grädda kakan i 25–30 minuter i 180 grader. Servera med grädde eller lite glass.

Paniklagad. Ris a la malta. Foto: Ior Berglund

Paniklagad Ris a la malta

Blanda en Risifrutti med lite lättvispad grädde. Lägg i ett glas med en klick sylt i botten.

Toppa med krossade polka­grisar och en skumtomte eller någon annan god garnering som kan finnas vid godishyllan.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57