Traumatiserade. Barnen, som båda är under tio år, uppvisar allvarliga traumasymptom till följd av uppväxten i ett krigsdrabbat land. Foto: Mostphotos

IS-kvinna får sina barn omhändertagna

En kvinna som återvänt från IS får sina två barn omhändertagna och de ska nu också beredas vård med stöd av LVU. Enligt Socialnämnd Sydväst har mamman brustit i sin omsorgsförmåga.

  • Publicerad 11:30, 4 dec 2021

Enligt barnens offentliga biträde är de helt utelämnade till sin vårdnadshavare, som inte har kunnat ge den det skydd som de är i behov av och barnen uppvisar allvarliga traumasymtom.

Kvinnan, som är hemmahörande i sydvästra Göteborg, är en av alla IS-återvändare som utvisats till Sverige under hösten, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Socialnämnd Sydväst beslutade i oktober att omedelbart omhänderta barnen som båda är under tio år.

Beslutet fastslogs av Förvaltningsrätten, som nu även ger bifall till nämndens ansökan om att barnen ska beredas vårt med stöd av LVU – Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Nämnden anser att mamman brustit i sin omsorgsförmåga genom att låta sina barn leva och växa upp i ett krigsdrabbat land.

Barnen har ett omfattande vårdbehov till följd av detta.

Bris öppnar mottagning i Göteborg

Har själv vårdbehov

Eftersom kvinnan tidigare lämnat ambivalenta uppgifter kring barnens upplevelser och inte visat full insikt i barnens vårdbehov anser Förvaltningsrätten att det finns risk för att hon återkallar sitt samtycke till vården, vilket skulle innebära allvarliga risker för barnen om vården avbröts i förtid.

Kvinnan håller med om att barnen har ett omfattande vårdbehov, men anser att vården kan ske på frivillig väg.

Enligt barnens offentliga biträde är de helt utelämnade till sin vårdnadshavare, som inte har kunnat ge den det skydd som de är i behov av och barnen uppvisar allvarliga traumasymtom.

Enligt biträdet har även mamman själv ett stort vårdbehov och behöver bli stabil innan vården av barnen ska kunna övergå i frivilliga former.

Här uppger var tredje att de blivit utsatta för brott

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21