Isak vill slå med det stora vemodet

Han slog igenom som 15-åring i "X factor". Har hånglat med Felicia Jankell i en video. Men det är främst med sin sång och sin musik fylld av vemod som Hovåskillen Isak Danielson vill göra sig ett namn.

  • Publicerad 12:00, 26 maj 2018

Lyssnar man på Isak Danielsons sång och musik är det en man med en röst som slår an tonen som om det är det stora vemodet som rullar in. Men när man träffar honom är det en öppen 21-åring, som är lättpratad och snar till skratt.

– Det kan låta som jag är deprimerad. Men jag är mer flummig, extrorvert och gillar att umgås med vänner, säger han och... ja, skrattar.

Men lika snabb han är till ett leende är han till att hitta allvaret. Nya singeln "Broken" är ett exempel på det.

– Jag skriver väl mest om kärlek. Men nu senast är handlar det om ett sexuellt övergrepp. Det är inget jag själv har varit med om, men det handlar om en händelse som jag fått höra om, säger han.

– Ja, det var väl ett trendbrott. Men jag är ju en känslomänniska, som har haft svårt att skriva utanför mina egna känslor och jag är inte politiskt insatt, så jag kan inte skriva om det. Men det här var ett mörkt ämne som adresserade något viktigt.

Som 14-åring blev han en av deltagarna i 2012 års "X Factor". Han hann under programmets gång fylla 15 och charmade både publik och jury med sin rena, klara stämma, som till och med hann sänkas en smula under tävlingens gång.

– Självklart var det en språngbräda och lärde mig extremt mycket. Men kan man gå en annan väg är det ett råd, säger han uppriktigt.

– Jag blev styrd och klädd på ett sätt som jag inte ville och kunde sedan få höra från juryn, typ, "Vad ful du är i kväll".

Knappast uppbyggligt för en 15-årig grabb i direktsänd tv. Inte för någon. Åren efter sin medverkan drabbades Isak Danielson av psykisk ohälsa.

– Jag som alltid mått bra fick grov panikångest och tvingades gå till psykolog. Det var oroligt att få ångest och inte veta vad det var. Nu har jag inget problem att prata om det och jag tror att det inte är helt ovanligt bland killar, som inte vill låtsas om det Men jag har fått kompisar att prata om det.

Mellan 2008 och 2010 bodde Isak Danielsons familj i London med anledning av pappan Måns jobb. Det i sin tur gav honom chansen att gå på Tring Park School for the Performing Arts med utbildning i teater och sång. År som påverkat Isak Danielson starkt.

– Jag lärde mig sjunga klassiskt och använda diafragman. Min röst utvecklades och jag blev bättre på att sjunga, säger han.

Nu nära tio år senare har det gett en ren, men mörkare ton som för tankarna till Chris Isaak. Isak Danielson är inte främmande för den jämförelsen.

– Nej, jag har hört det innan.

Han är flitigt med sin musik och precis innan vårt möte är några skisser gjorda. Han pendlar från föräldrahemmet i Brottkärr till Stockholm för att göra musik.

Sedan "X Factor" 2012 har han släppt två sexspårs-EP (2014 och 2016). På den senaste gjordes en video på låten "Remember" där han hånglar med Felicia Jankell.

– Haha, ja, vi hade aldrig träffats innan.Jag var till och med naken i en scen. Det var 11 grader, skrattar han och tar död på romantiken bums.

Isak Danielsson

Är: sångare och låtskrivare.

Från: Brottkärr, Hovås.

Familj: Pappa Måns, grundare av Mat.se, mamma Ulrika och storasystrarna Moa och Minna.

Bakgrund: Fick sitt första genombrott som 15-åring i "X Factor" 2012.

Aktuell: Med nya singeln "Broken" och sommarspelningar.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG