Plumsar i. Det gäller att inte stå och fega för länge när det är två grader i vattnet. Foto: Privat

Iskalla hälsotrenden het på Facebook

Första gången Linda Sjöstrand hoppade i det iskalla vattnet blev hon såld direkt. Nu är hon inne på sin andra säsong som vinterbadare och hon är inte ensam. Bara sedan i mars har gruppen Vinterbad GeBeGe fått nära 500 medlemmar på Facebook.

  • Publicerad 14:43, 11 dec 2020

Du måste vara här och nu för att koncentrera dig på andningen och försöka ta det lugnt.

Om det är en coronaeffekt är svårt att fastslå, men vinterbad har onekligen blivit en växande trend.

När en kollega övertalade Linda Sjöstrand från Flatås ut till en klippa mitt i kallaste januari för snart ett år sedan var hon minst sagt skeptisk.

– Jag sa visst, jag kan följa med och hålla din badrock. Men när vi väl hoppat i blev vi helt sålda direkt. Då var det två grader i vattnet.

Den 15 mars startade de facebookgruppen Vinterbad GeBeGe för att samla Göteborgs vinterbadare, inspirera varandra och dela bilder.

På bara nio månader har gruppen fått närmare 500 medlemmar. Att vinterbad blivit en populär aktivitet märks även ute på badställena.

– Det är helt galet när man är ute på klipporna. Det är jättemycket folk även fast det är mitt i vintern.

Blir varm

De brukar vara ett tiotalvinterbadare som varje lördag besöker olika badställen runt om i västra Göteborg: Ganletbadet i Önnered, Smithska udden utåt Näset, Hovås kallbad, Marholmen mitt emot Askimsbadet eller Fiskebäcksbadet.

Linda Sjöstrand som förut knappt badade mitt i sommaren är nu inne på sin andra vintersäsong och det är de positiva hälsoeffekterna av de kalla baden som lockar.

– Det händer så mycket i kroppen och man är helt varm när man kommer upp. Jag blir helt lugn och allt rinner av en. Du måste vara här och nu för att koncentrera dig på andningen och försöka ta det lugnt.

Efter badet brukar de dricka något varmt och ett tips är att ha med sig mössa och varma strumpor.

Höjer blodtrycket

Att chocka kroppen genom att bada iskallt kan bidrar till positiva hälsoeffekter. Det är många vinterbadare överens om.

Däremot är det inget som forskare ännu kunnat slå fast, då det bara finns spridda studier.

Enligt den finska docenten Pirkko Huttinen, som tidigare uttalat sig i SVT Nyheter Norrbotten, verkar vinterbad kunna lindra smärta och inflammation hos reumatiker. Hon har också sett att badandet gör människor gladare och att det minskar spänningar, stress, trötthet och smärta.

Finns det då några risker med att hoppa i vinterviken? Ja, menar läkare. Lider man av någon hjärt-kärlsjukdom eller högt blodtryck ska man vara försiktig och prata med sin läkare först. Blodtrycket går nämligen upp när man går ner i vattnet.

Upplevda hälsoeffekter av vinterbad

Psykiskt välmående, mindre stressymptom: 67 %

Mindre och ingen influensasmitta: 61 %

Bättre sömn: 38 %

Mindre värk: 36 %

Piggare: 32 %

Förbättrad blodcirkulation: 29 %

Visa merVisa mindre

Vi är GBG