Iskalla hälsotrenden intar Göteborg

Att utsätta sig för hiskeliga minusgrader har blivit en explosionsartad hälsotrend världen över. Vauk Studio i Nya Hovås har tagit fram en sparutin och GöteborgDirekts reporter testar att ta steget in i kryobastu på minus 85 grader.

  • Publicerad 15:00, 28 aug 2021

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Den kalla ångan omfamnar mig när jag äntrar den minus 85 gradiga kryobastun, iklädd endast ullstrumpor, kalsonger och vantar. Min föraning om att drabbas av en fryschock och kort därpå sparka upp dörren igen för att ila ut i värmen med svansen mellan benen, bekräftas dock inte. Jag förvånas över att jag tvärtom känner mig relativt varm under de första sekunderna, halvnaken i polartemperaturen.

Efter ungefär 30 sekunder börjar jag frysa en aning. Jag försöker att hålla mig till den angivna andningsrytmen och dansar samtidigt trevande till musiken i hörlurarna för att förmå kroppen producera värme.

När tidtagaruren visar 30 återstående sekunder har kylan segrat över mig. Kvittot kommer i form av vad som känns som tusentals små nålstick på huden. När tiden är ute och dörren öppnas är jag glad att mötas av rumstemperaturens atmosfär.

Psykologiskt och fysiologiskt välmående

Kryoterapi är hälsotrenden som har frälst stora delar av idrotts- och kändisvärlden. Metoden är lika simpel som kuslig och går ut på att utsätta sin kropp för mellan 80 och 150 minusgrader under en kort tidsperiod.

Utöver allmänt välbefinnande som direkt följd, ska metoden bland annat främja kroppens återhämtningsförmåga, varför den är speciellt populär i idrottssammanhang

Nyöppnade Vauk Studio i Nya Hovås har integrerat kryoterapi i en egensnickrad sparutin som man har kallat just ”Vauk”. Proceduren inleds med en avkopplande andningsövning för att kunna ta emot kylan bättre. Sedan ställer man sig tre minuter i ”kryobastun” där temperaturen ligger nere på 85 minusgrader.

Rutinen avslutas med ytterligare en andningsövning, som istället ska verka uppiggande med fokus på inandningen.

– Generellt sett så är det ju psykologiskt och fysiologiskt välmående. De positiva effekterna är nästintill identiska som de du får när du isvaksbadar, säger Robert Malm som tillsammans med Annika Larsson har startat Vauk Studio.

Robert Malm (vänster) och Annika Larsson (höger) har startat Vauk Studio i Nya Hovås. Foto: Markus Andersson

Trots att flera studier har kunnat påvisa att kryoterapi medför positiva hälsoeffekter vill Robert Malm och Annika Larsson inte introducera Vauk som en behandlingsform i första hand.

– Har man någon form av åkomma och har upptäckt metoden för sig själv kan man givetvis komma hit, men vi är inga läkare. Tanken är att du ska få en spaupplevelse som har effekt, säger Annika Larsson.

Max fem minuter

När jag kliver ut från kryobastun känns kroppen på ett konstigt sätt återställd. Även ett inre lugn infinner sig, som troligtvis har med den inre bekräftelsen på att jag har överlevt testet att göra. För trots att lokalens spamotiv med timmerväggar och fridfull flöjtmusik i bakgrunden ska ge en avslappnande känsla är både Annika Larsson och Robert Malm väl medvetna om riskerna med exponeringen för kylan.

–Vi följer alla rekommendationer som finns. Man bör inte stå där inne längre än tre minuter. Har man gjort det många gånger förut då kan man öka på till 4-5 minuter, men det är max. Sedan är vi med hela tiden och håller koll, säger Robert Malm.

Inuti är temperaturen minus 85 grader. Foto: Markus Andersson

Vi är GBG

    Vi är GBG