Iskalla men stora planer vid Frölundaborg

Ett helt nytt iscentrum planeras vid Frölundaborg. Det kan bli två isbanor byggda på varandra. Förhoppningen är att det ska stå klart 2021.

  • Publicerad 13:56, 24 mar 2017

Vi slåss om ytorna och marken. Då måste vi bygga på höjden för att säkerställa våra behov.

Slottskogsrinken har gjort sitt. Samtidigt behöver staden fler isytor.

– Ett nytt iscenter vid Frölundaborg ska dels ersätta Slottskogsrinken och dels plussa på isytorna i Göteborg, säger vänsterpartiets Bettan Andersson, ordförande i idrotts- och föreningsnämnden som också är ordförande i Gotevents styrelse. 

Arbetar fram ett förslag

Projektet är i uppstartsfasen. Idrott- och förening och Gotevent har gjort en behovsanalys. Det var P4 Göteborg först med att berätta. Nu har Higab fått uppdraget att konkretisera behoven och arbeta fram ett förslag.

– Ett förslag är att bygga i direkt anslutning till Frölundaborgs södra del, mot friidrottens hus. Ett annat förslag är att bygga öster om Frölunda borg, ytan mot Slottsskogsvallen, säger Jerker Westerberg, projektledare på Higab.

I de två hallarna ska konståkning, hockey, parasporter och allmänheten samsas.

– En av isytorna ska vara speciellt anpassad för konståkning. Det är något som saknas i dagsläget i Göteborg, säger Bettan Andersson.

Dubbeldäckare

Hur kommer det sig att ni vill bygga ishallarna ovanpå varandra?

– Det är på det sättet vi behöver tänka när vi bygger i framtiden. Vi slåss om ytorna och marken. Då måste vi bygga på höjden för att säkerställa våra behov, säger Bettan Andersson.

Lagom till stadens 400-årsjubileum, 2021, är planen att allt ska vara klart. Två år senare, 2023, fyller Slottsskogsvallen 100 år. Då är tanken att hela området ska ha fått sig en uppfräschning.

– Det är mycket i staden som ska byggas så det är hård konkurrens om projektledare och byggare. Men vi jobbar så klart för att bli klara i tid, säger Bettan Andersson.  

Fakta

Vad: Ett nytt iscentrum vid Frölundaborg med två isbanor.

Kostnad: 180 miljoner budgeterat (valutavärde 2015).

Färdigt: Runt 2021.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG