Iskalla men stora planer vid Frölundaborg

Ett helt nytt iscentrum planeras vid Frölundaborg. Det kan bli två isbanor byggda på varandra. Förhoppningen är att det ska stå klart 2021.

  • Publicerad 13:56, 24 mar 2017

Vi slåss om ytorna och marken. Då måste vi bygga på höjden för att säkerställa våra behov.

Slottskogsrinken har gjort sitt. Samtidigt behöver staden fler isytor.

– Ett nytt iscenter vid Frölundaborg ska dels ersätta Slottskogsrinken och dels plussa på isytorna i Göteborg, säger vänsterpartiets Bettan Andersson, ordförande i idrotts- och föreningsnämnden som också är ordförande i Gotevents styrelse. 

Arbetar fram ett förslag

Projektet är i uppstartsfasen. Idrott- och förening och Gotevent har gjort en behovsanalys. Det var P4 Göteborg först med att berätta. Nu har Higab fått uppdraget att konkretisera behoven och arbeta fram ett förslag.

– Ett förslag är att bygga i direkt anslutning till Frölundaborgs södra del, mot friidrottens hus. Ett annat förslag är att bygga öster om Frölunda borg, ytan mot Slottsskogsvallen, säger Jerker Westerberg, projektledare på Higab.

I de två hallarna ska konståkning, hockey, parasporter och allmänheten samsas.

– En av isytorna ska vara speciellt anpassad för konståkning. Det är något som saknas i dagsläget i Göteborg, säger Bettan Andersson.

Dubbeldäckare

Hur kommer det sig att ni vill bygga ishallarna ovanpå varandra?

– Det är på det sättet vi behöver tänka när vi bygger i framtiden. Vi slåss om ytorna och marken. Då måste vi bygga på höjden för att säkerställa våra behov, säger Bettan Andersson.

Lagom till stadens 400-årsjubileum, 2021, är planen att allt ska vara klart. Två år senare, 2023, fyller Slottsskogsvallen 100 år. Då är tanken att hela området ska ha fått sig en uppfräschning.

– Det är mycket i staden som ska byggas så det är hård konkurrens om projektledare och byggare. Men vi jobbar så klart för att bli klara i tid, säger Bettan Andersson.  

Fakta

Vad: Ett nytt iscentrum vid Frölundaborg med två isbanor.

Kostnad: 180 miljoner budgeterat (valutavärde 2015).

Färdigt: Runt 2021.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00