Iskalla men stora planer vid Frölundaborg

Ett helt nytt iscentrum planeras vid Frölundaborg. Det kan bli två isbanor byggda på varandra. Förhoppningen är att det ska stå klart 2021.

  • Publicerad 13:56, 24 mar 2017

Vi slåss om ytorna och marken. Då måste vi bygga på höjden för att säkerställa våra behov.

Slottskogsrinken har gjort sitt. Samtidigt behöver staden fler isytor.

– Ett nytt iscenter vid Frölundaborg ska dels ersätta Slottskogsrinken och dels plussa på isytorna i Göteborg, säger vänsterpartiets Bettan Andersson, ordförande i idrotts- och föreningsnämnden som också är ordförande i Gotevents styrelse. 

Arbetar fram ett förslag

Projektet är i uppstartsfasen. Idrott- och förening och Gotevent har gjort en behovsanalys. Det var P4 Göteborg först med att berätta. Nu har Higab fått uppdraget att konkretisera behoven och arbeta fram ett förslag.

– Ett förslag är att bygga i direkt anslutning till Frölundaborgs södra del, mot friidrottens hus. Ett annat förslag är att bygga öster om Frölunda borg, ytan mot Slottsskogsvallen, säger Jerker Westerberg, projektledare på Higab.

I de två hallarna ska konståkning, hockey, parasporter och allmänheten samsas.

– En av isytorna ska vara speciellt anpassad för konståkning. Det är något som saknas i dagsläget i Göteborg, säger Bettan Andersson.

Dubbeldäckare

Hur kommer det sig att ni vill bygga ishallarna ovanpå varandra?

– Det är på det sättet vi behöver tänka när vi bygger i framtiden. Vi slåss om ytorna och marken. Då måste vi bygga på höjden för att säkerställa våra behov, säger Bettan Andersson.

Lagom till stadens 400-årsjubileum, 2021, är planen att allt ska vara klart. Två år senare, 2023, fyller Slottsskogsvallen 100 år. Då är tanken att hela området ska ha fått sig en uppfräschning.

– Det är mycket i staden som ska byggas så det är hård konkurrens om projektledare och byggare. Men vi jobbar så klart för att bli klara i tid, säger Bettan Andersson.  

Fakta

Vad: Ett nytt iscentrum vid Frölundaborg med två isbanor.

Kostnad: 180 miljoner budgeterat (valutavärde 2015).

Färdigt: Runt 2021.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11