Först i landet. Göteborg inför ny metod för att ge stöd åt våldsutsatta barn. Foto: Mostphotos (genrebild)

Islandsmodellen ska fånga upp våldsutsatta barn

Göteborg blir först i landet med en ny metod för att säkra snabbt stöd till barn som far illa i hemmet. Det handlar om effektivare samverkan mellan polis och socialtjänst.

  • Publicerad 06:30, 23 okt 2021

Det är den så kallade Islandsmodellen som ska införas i fall som rör barn som bevittnar eller utsätts för våld i hemmet.

– Huvudsyftet är att barnet ska få komma till tals och få stöd och hjälp direkt i den akuta situationen, säger Lena Biström som är 1:e socialsekreterare på Socialjouren, Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Tanken med metoden, som hämtats från Island, är att effektivisera arbetet mellan socialtjänsten och polisen.

Först i landet

Så fort polisen får ett larm om en våldsam situation, och det finns barn i hushållet, ska socialtjänsten kopplas in, oavsett tid på dygnet.

Det innebär att socialtjänsten blir insatta i situationen och kan göra en skyddsbedömning. Socialtjänsten får också möjlighet att dokumentera fysiska skador och prata med barnet på plats.

– Uppmärksammar man inte barnet direkt, kan barnet lätt falla i glömska och får kanske inte möjlighet att uttrycka sig. Detta är det absolut bästa sättet att jobba på, säger Lena Biström och tillägger:

– Vi i Göteborg är först i Sverige med detta. Det känns bra och andra har hört av sig från olika håll i landet och vill veta mer, bland annat Stockholm.

Samtliga socialförvaltningar i Göteborgs stad och Polismyndigheten Väst har fattat beslut om att införa Islandsmodellen i Göteborg. 

Detta sker stegvis under 2021 inom stadens fyra regionalt indelade socialförvaltningar. Uppstarten skedde i maj i socialförvaltningen Sydväst, första oktober gick socialförvaltningen Centrum in och vid årsskiftet kommer Islandsmodellen att finnas i hela Göteborg.

Islandsmodellen

Metodens mål är att erbjuda stöd och hjälp på plats ska skydda och avlasta barnet, detta gäller för alla som är under 18 år. Förut har det kunnat dröja många timmar innan socialtjänsten har blivit inkopplad och när den akuta situationen är över kan det bli svårare för socialtjänsten att göra sitt jobb.

Islandsprojektet startade 2015 i Göteborg med syftet att utveckla ett konkret och effektivt samarbete/samverkan mellan polis, åklagare, socialjour, socialtjänst samt hälso- och sjukvård. Samarbetet/samverkan fokuserades i projektet på handläggning och uppföljning på en operativ nivå vid akuta våldshändelser i familjer med barn.

Källa: Göteborgs stad

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21