King of pop. Liseberg tar inte bort Michael Jacksons stjärna på Stjärnstigen, trots anklagelserna om sexuella övergrepp mot barn. Foto: AMOS Pictures/Privat

Jacksons stjärna blir kvar på Liseberg

Dokumentären Leaving Neverland, om Michael Jacksons påstådda övergrepp på barn, har rört upp känslor i hela världen. Trots anklagelserna har Liseberg inga planer på att ta bort Michael Jacksons handavtryck i parken eller stjärna på Stjärnstigen.

  • Publicerad 13:41, 12 mar 2019

I kväll, tisdag, visar SVT första delen i dokumentären Leaving Neverland. Dokumentären har skapat stor debatt i hela världen och handlar om två män som anklagar Michael Jackson för att ha utsatt dem för sexuella övergrepp när de var 10 och 7 år gamla.

Världsstjärnan, som dog för 10 år sedan, har även tidigare anklagats för sexuella övergrepp mot barn, men han har aldrig dömts för något brott.

Leaving Neverland har också fått stor kritik för brist på bevis och att anklagelserna inte bemöts.

Efter dokumentären har den tecknade serien The Simpson har tagit bort ett gammalt avsnitt där Michael Jackson gästar som röstskådespelare. NRK beslutade att de inte skulle spela någon musik av Michael Jackson, men ångrade sig dagen efter.

I juni 1988 besökte Michael Jackson Göteborg. Han spelade aldrig på Liseberg, men när han var stan för att uppträda på Eriksberg passade han på att besöka nöjesparken.

Förutom att bland annat åka Flumride, Sagolsottet, Parisehjulet och Bergbanan flera gånger lämnade han sitt handavtryck på Lisebergs kändisutställning Hedersplatsen. Han fick också en stjärna på Lisebergs egen Walk of fame – Stjärnstigen.

Efter den nya dokumentären om Michael Jackson har Liseberg inga tankar på att ta bort varken handavtryck eller stjärnan på Stjärnstigen.

– Vi ser det nog som en ickefråga. I vårt fall handlar det om vår historia. Den är vår att skriva om. Michael Jackson har besökt Liseberg och det läget är detsamma, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Hade det varit annorlunda om Michael Jackson var dömd för något brott?

– Egentligen inte. Vi plockar inte undan stjärnor. Vi flyttar om dem en del i parken och i samband med det är det vissa som inte får plats. Men den gallringen sker på andra grunder – om man bedömer att personen inte är så känd längre. Men vi ändrar inte vår historia.

Har ni fått några synpunkter på era handavtryck eller stjärnor från besökare?

– De synpunkterna har i så fall handlat om att man tycker att vissa skulle få en stjärna eller ett handavtryck. Men det omvända, att någon bör tas bort, har jag inte varit med om så länge jag har jobbat här, säger Julia Vasilis.

Michael Jackson på Liseberg

Liseberg öppnade först klockan tre den dagen med Michael Jackson och hans sällskap var där vid kvart i elva och fick ha parken för sig själva.

En ständigt återkommande fråga är hur mycket Michael Jackson fick betala för att ha Liseberg för sig själv. Svaret är: Inte en krona. Från Lisebergs sida ansågs PR-värdet vara mer värdefullt än en eventuell hyresavgift.

Med sig på sitt Lisebergsbesök hade han bland annat sin svenske vän Anton Glanzelius, känd från Lasse Hallströms film Mitt liv som hund.
Michael Jackson och hans sällskap åt lunch på Järnvägsrestaurangen. Han satt på spår 2, längst ner på plats 33.

Efter att Michael Jackson åt bergbanan tre gånger berättade Lisebergs VD att Whitney Huston några veckor tidigare åkt den fem gånger. Då gick Michael Jackson tillbaka och åkte några varv till.

Källa: Lisepedia

Leaving Neverland

Leaving Neverland är en dokumentärfilm sändes på HBO 2019. Filmen handlar om Wade Robson och James Safechuck som påstår att de som barn blev sexuellt utnyttjade av Michael Jackson.

Första delen av dokumentären sänds på SVT den 12 mars klockan 22.00.

Båda delarna ligger också på SVT Play.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG