Jaded Jane aktuella med nytt album

Bröderna Axel och Adam Olsson har spelat ihop så länge de kan minnas. Men de vill ständigt utmana varandra i skapandet. Som med nya albumet "Everythism".

  • Publicerad 14:02, 12 apr 2021

Vi är lyckligt lottade som växte upp med all musik.

Den uppmärksamme i Göteborg kan se Axel Jane Olsson med sin dramaten med skivor eller sittande på sin högtalare med sitt keyboard i knät, framförande Jaded Janes sånger. Han trivs som gatumusiker, men vet att det inte är så populärt i Göteborg.

– Man ser knappt någon som gör det längre, säger han, medveten om att det krävs tillstånd.

– Kommer polisen så brukar jag vinka och de vinkar tillbaka. Det är annorlunda här än i Glasgow. Där lever musiken på gatorna på ett helt annat sätt.

Spelat på gatorna

Jo, Axel Jane Olsson har spelat mycket i den skotska storstaden. Mycket på grund av att hans flickvän bor där. Men också för att han trivs i den stimulerande miljön där.

– Jag ville testa något nytt när jag hade flyttat dit. Började spela i pianobarer och på som gatumusiker. Det var en viktig lärdom, säger han.

– Det har hänt att jag gjort låtar på plats då jag har spelat.

Men det är tillsammans med sin lillebror Adam han skapar i Jaded Jane.

Bröderna är uppvuxna i Hammarkullen, där mammas Motownsamlingar har gett bidrag precis som pappas musik.

Lyckligt lottade

– Han var ju medlem i Plums, säger Axel och syftar på bandet med Swedish Hall of Fame-medlemmen, göteborgskan Doris Svensson som sångerska och basist.

– De var gifta ett tag, så vi har tre äldre systrar från den relationen. Pappa gick bort för fyra år sedan.

– Det var han som lärde Doris att spela bas. Vi har kvar den och använder den ibland, skjuter Adam in.

– Ja, vi är lyckligt lottade som växte upp med all musik, fortsätter Adam.

Synnerligen aktiva

Som Jaded Jane har bröderna varit synnerligen aktiva. På bara några år har de kommit med en räcka album. Nu är de framme vid "Everythism", det sjätte sedan 2015.

Som tidigare har samarbetet med producenten och ljudteknikergeniet Åke Linton burit frukt. Om Jaded Janes musik har varit avskalad är den nu än mer minimerad i sitt uttryck.

– Det är Åke som ville ha in oss i den riktningen. Han är väldigt inne på Nils Frahm och det minimalistiska, säger Adam Olsson med hänvisning till den tyske keyboardisten.

– Åke är väldigt bra på att framhäva låtarna.

Goda kontakter

Båda bröderna har varit aktiva besökare och också jobbat på jazzklubben Nefertiti. Det har gett sina kontakter. Som Mike Stern, jazzgitarristen, som medverkar på debutalbumet "Diversity" eller nu med amerikanske keyboardisten Michael Ruff.

– Vi har en sommardänga, "Bogata", på gång där han är med. Han fick höra den via sin dotter Oliva, som vi känner, och plötsligt fick vi tillbaka en ljudfil där han har lagt på orgel och piano, säger Axel.

Jaded Jane

Är: Bröderna Axel Jane och Adam Olsson, 35 respektive 32, uppvuxna i Hammarkullen. Både var med i bandet One of a Kind, som sedan blev Jaded Jane. Har i den konstellationen gett ut tidigare albumen: "Diversity" (2015), "One way" (2017), Always and forever" (2017), "Salvation" (2018) och "117" (2019).

Bor: Gårda (Axel), Hammarkullen (Adam).

Aktuella: Med nya albumet "Everythism", som föregåtts av singlarna "Golden scars", "No country" och "Great western road".

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00