Jaeni slår rekord med sin hisingska hemmarestaurang

Hemmarestaurang-appen AirDine fortsätte växa och kommer snart lanseras internationellt. En av pionjärerna är Hisingsbon Jaeni Silasa, som ordnat flest middagar i hela Sverige.

  • Publicerad 16:00, 4 feb 2017

En 53-årig slöjdlärare och en ung tjej som jobbar på bank har slagit sig ner för att äta laotisk middag. Vid samma bord finns bland andra en stödpedagog och en kille i färggrann skjorta som jobbar med film. Ingen känner varandra sedan tidigare men samtliga är entusiastiska över mötet.

Början på en märklig gåta? Nej, en helt vanlig AirDine-middag.

Denna i övrigt gråa tisdagskväll är det Jaeni Silasa som står för maten. Hennes dröm är att en dag öppna en vanlig restaurang, men fram till att hon har startkapitalet som krävs är hon en av hemmarestaurang-appen AirDines allra flitigaste användare.

Jaeni förklarar pedagogiskt för kvällens åtta gäster hur förrättens rispapper fylls och rullas. Sättet att äta passar väl med det sociala tema som samtliga gäster menar är stommen i AirDine.

– Nivån på matlagningen varierar väl lite, men man kommer ju ändå mest för det sociala, säger Andreas Blakéus Baxmann.

– Det är en viss sort som kommer, folk som vågar och är sociala, säger Johanna Lembäck som ikväll är på sin fjärde AirDine-midddag.

– Första gången, en tisdag, slutade med att jag var kvar till halv två på natten och drack rom, säger hon med ett skratt.

Johanna firade till och med nyår med ett gäng hon träffat genom middagsappen, och senaste middagen Andreas var på slutade med att par gick hem tillsammans.

Föga förvånande är omgivningen ofta frågande, exempelvis Johannas arbetskamrater som undrade om hon inte skulle skaffa "en riktig hobby" snart. Fredrik Lindgren, som AirDine:ar för tredje gånger, har fått liknande kommentarer.

– Mina kollegor tycker jag är tokig; 'du vet ju inte vem du träffar på!', berättar han.

– Ja, det brukar vara första reaktionen. Folk tror det är yxmördare som kommer på de här middagarna, säger Johan Karlsson.

Men Jaeni Silasa har under alla sina middagar bara varit med om en sak som kan liknas vid en incident: den överförfriskade mannen som ville diskutera politik med sin bordsgranne.

– Han gav mig bara en fyra i betyg, så jag ringde upp efteråt och frågade varför. Det var varken fel på maten eller sällskapet, men han gillade inte tjejen som han suttit bredvid, berättar hon.

AirDine - så funkar det

AirDine fungerar ungefär som Airbnb, men ditt hem blir en restaurang istället för hotell.

Vem som helst kan skapa ett middagsevent hemma hos sig själv, som andra användare sedan anmäler intresse för. Den som håller i middagen bestämmer vem som får komma. Oftast känner inte besökarna varandra sedan tidigare.

Gästerna betalar automatiskt genom appen som också visar vilken adress middagen äger rum på. Efteråt finns möjlighet att betygssätta värden.

Laga Jaenis Silasas vietnamesiska nudelsallad

Vietnamesisk nudelsallad 4 portioner

1 morot

1 liten rödlök 

1 huvud romansallad eller 2 huvuden hjärtbladsallad

1 röd chili

400 gram skalade räkor

2 msk fisksås

1 msk risvinäger

2 lime, juicen av

2 tsk råsocker

1 msk rapsolja

100 g glasnudlar

1 msk sesamfrö (kan uteslutas)

0,5 kruka mynta

0,5 kruka koriander

Skala, skölj och strimla moroten och rödlöken fint. Skölj och bryt salladen grovt. Kärna ur och strimla chilipepparn i långa, fina strimlor. Lägg allt i en bunke tillsammans med räkorna. Blanda en dressing av fisksås, risvinäger, limejuicen, råsocker och olja. Smaka av. Koka nudlarna enligt anvisningen och klipp dem grovt. Blanda glasnudlarna med räkorna, grönsakerna och dressingen. Toppa med hela blad av mynta och koriander. Lägg upp på ett serveringsfat och garnera med sesamfrö.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG