Brunnsparken. Park- och naturförvaltningen har förberett för någon typ av servering. Men konceptet är än så länge oklart. Foto: Byrd/ Dino Soldin

Jafaris kamp: Vill tillbaka till Brunnsparken

Brunnsparken har öppnat igen men doften av donuts är borta. En kafé- eller kioskverksamhet ska öppna. Men det är oklart om Jafaris får komma tillbaka.

  • Publicerad 08:02, 9 mar 2020

Jafaris. Foto: Privat

I juli förra året serverade Jafaris sin sista donut i Brunnsparken, kanske någonsin. Då startade upprustningen av parken och den populära donutkiosken fick slå igen.

– När vi tog bort kiosken var det många som hörde av sig. De sa att det kändes som man tog bort en staty, säger Peter Aljafari som drivit kiosken i tio år.

I februari öppnade Brunnsparken igen. Men doften av donuts saknas.

– Nu har folk börjat höra av sig igen. Det är otroligt många som ringer, även turister. Det ringde några från Norge som sa att de hade planerat in ett besök hos oss på deras resa. Det är lite ledsamt, säger Peter Aljafari.

Park- och naturförvaltningen har förberett för en ny servering. Vilka det blir är än så länge oklart.

– Vi har ett tiotal aktörer som har hört av sig och anmält intresse. I diskussionen kring ombyggnaden av Brunnsparken har vi kommit fram till att vi behöver en kiosk- eller kaféverksamhet som dels drar människor in i parken, dels har en hög arkitektonisk kvalitet och pryder parken. Vi vet ännu inte hur det ska bli, säger Johan Blomqvist på park- och naturförvaltningen.

Peter Aljafari kan inte förstå att kommunen kan säga upp deras verksamhet för att bygga om och sedan kanske välja en annan aktör när upprustningen är färdig.

Nu är den gamla kiosken skrotad. Redan 2014 sökte Jafaris bygglov för en ny modern kiosk som skulle passa för platsen men efter att ha blivit bollad mellan olika förvaltningar nekade kommunen bygglov.

– Vi har varit väldigt öppna med att ändra saker i vårt koncept, lägga till i sortimentet. Men jag tror inte det är det. Det känns som att de kopplar ihop oss med att det var stökigt i Brunnsparken, säger Peter Aljafari.

Tror du att de belastar er för att det var stökigt i Brunnsparken?

– De säger det inte rakt ut, men det känns så.

Hur upplevde ni otryggheten i Brunnsparken?

– Vi kan inte neka till att det var otryggt. Vi hade vissa regler till personalen hur man skulle behandla problemet och vi hade överfallslarm i kiosken. Men det behövde vi aldrig använda. Vi löste problemen på plats genom att lugna ned personerna och bjuda på en extra sötprodukt. Då blev det inte bråk, säger Peter Aljafari.

Johan Blomqvist förnekar att kommunen på förhand valt bort Jafaris för en annan verksamhet.

– Vi utesluter ingen aktör. Jafaris har varit väldigt bra och omtyckta i Brunnsparken. Inte minst för det arbete de gjort för tryggheten. Jag förstår deras frustration när vi inte har några svar att ge. Men vårt första fokus är hur vi ska lösa toalettsituationen. Det är en process som pågår. Efter det kan vi gå på kioskfrågan. Vi vet helt enkelt inte hur verksamheten ska se ut, därför kan vi inte heller ge några svar, säger Johan Blomqvist.

På Jafari Donats Facebooksida har de startat en omröstning där 95 procent i skrivandets stund vill ha tillbaka donutkiosken på Brunnsparken. Tusentals personer har reagerat på inlägget och hundratals har kommenterat och delat.

”Jafaris är en del av Brunnsparken. Det enda som gör det värt att vänta i pissväder är för den underbara lukten. Vi köper ofta där som present när vi åker hem till folk!", skriver en kvinna i kommentarsfältet.

– Alla kommentarer värmer oss. Men vi är också ledsna över hur kommunen hanterat det här, säger Peter Aljafari.

Tillfällig servering

Redan i vår kommer tillfällig försäljning i kärror och vagnar vara tillåten på en yta i Brunnsparken.

För att få ha försäljning krävs tillstånd.

När en permanent servering kan vara på plats är än så länge oklart.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40