ÖKAR. Antalet personer som söker hjälp på Spelberoendeteamet Göteborg har fördubblats. Foto: Mujo Korach / IBL Bildbyrå

"Jag spelade bort min ensamhet"

Antalet skuldsatta som ansöker om skuldsanering har ökat kraftigt. Spelmissbruk är en av de vanligaste orsakerna.

  • Publicerad 09:25, 27 dec 2018

En av alla göteborgare som nyligen fått beviljad skuldsanering är Lars. Hans spelmissbruk ledde till skulder på en halv miljon. Under fem år ska han nu leva på existensminimum, resten av lönen går till långivarna.

– För mig började spelandet efter en lång historia av obearbetad sorg. Under en period var det flera dödsfall i familjen, samtidigt som jag skilde mig. Men jag tuggade på, jobbade på. Sakta men säkert började jag må dåligt, säger han.

Lars började träna för att fylla tomrummet, men det hjälpte inte. Han försökte med alkohol. Det hjälpte inte heller.

– Jag kände mig ensam. För att ha någon spänning och något att göra började jag spela på nätet. Jag hade inte gjort det innan. Det vad skoj och jag började vinna pengar direkt och kom in i den trallen. Det kunde vara stora pengar, 50 000. Men sakta men säkert blev det en form av missbruk. Jag började spela tyngre och tyngre, oftare och oftare. Pengarna förlorade sitt värde, det blev som monopolpengar. Jag spelade bort min ensamhet, säger han.

Kicken försvann

Lars spelande eskalerade. Det som började som en kick förvandlades till något som kändes som ett tvång.

– Det sista året fick jag inte ens kickar. Jag spelade bort mina pengar, tog lån som jag också spelade bort. Det handlade om att vinna för att kunna betala tillbaka lånen. Samtidigt som jag nog innerst inne visste att de bara ökade.

Lars är långt ifrån ensam. Andelen som söker hjälp hos Spelmissbrukteamet Göteborg fördubblades i augusti i år jämfört med samma månad året innan.  

– VM var jobbigt för många av de vi möter. All reklam gjorde det svårt att motstå suget att spela och vi såg klienter återfalla. Vi hade tolv nybesök under den första veckan i juli. En vanlig vecka brukar vi ha hälften så många, säger Johan Conse, behandlare på Spelberoendeteamet Göteborg.

VM:s vinnare – och förlorare

"Någon på varje arbetsplats"

De som hamnar i spelmissbruk är ingen homogen grupp. Alla yrken, samhällsklasser och kön finns representerade.

– Jag tror det finns någon på varje arbetsplats. Jag har flera nära vänner som är i exakt samma situation. Av de som får skuldsanering är vartannat fall spelmissbrukare. Problemet är att det är för enkelt, både att spela och låna pengar. Man lägger lika mycket tid på att hitta lån som själva spelandet, säger Lars.

Hur ser du på att du tilläts ta nya lån?

– Det är vedervärdigt. Förr var du tvungen att gå till banken, bli godkänd och sedan få pengarna på kontot efter några veckor. Nu har du pengarna på kontot på fem minuter och vissa bryr sig inte om hur mycket skulder man har. Du får låna 10 000, men ska betala tillbaka 15 000 ganska direkt. Det är lite maffia över det.

Hela samhället måste vakna. Sverige har ingen nytta av folk som går på soc.

Vad tycker du om all spelreklam som visas på tv?

– Här om dagen när vi kollade på tv var åtta av tio reklamer spelreklamer. Jag tror många, speciellt unga, lever på gränsen att tippa över med sitt spelade. Unga i dag är ännu mer spelbenägna än vad min generation är. Det kan gå riktigt illa, inte bara för den enskilde. Hela samhället måste vakna. Sverige har ingen nytta av folk som går på soc., säger Lars.

Ny lag på gång

Lars fyllde sin obearbetade sorg med spelande. Hans psykolog har berättat att det precis lika gärna kunde ha varit alkohol eller tabletter om han hade haft anlag för det. Från att ha haft både villa och sommarhus lever han nu väldigt begränsat och kommer så göra i minst fem år.

– Samtidigt är det skönt. Skönt att man har kommit ur det. Skönt att inte ljuga. Men jag skäms inte för det längre. Jag har förstått att det är bättre människor än jag som trillat dit. Visst, fem år är tufft, det är svintuffa år, men jag har fortfarande tid att förändra allt. Mina barn har inte ändrat inställning till mig, de älskar mig lika mycket och jag har träffat en tjej som vet om allt och accepterar det. Jag har en chans att börja om, säger han.

Nästa år kommer en ny reglering för spelmarknaden. Bland annat kommer alla som spelar behöva registrera sig. Samtidigt ska marknadsföringen begränsas. Som det är nu står problemspelarna för 75 procent av nätcasinobolagens omsättning enligt Folkhälsomyndigheten.

– Här ser vi en koppling mellan den aggressiva, personliga marknadsföringen och ett fortsatt spelande. Vi välkomnar regleringen och hoppas att den ska leda till att minska spelberoendet. Som det är nu kan det inte fortsätta, säger Johan Conse.

Lars heter egentligen något annat.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG