SAMTAL. Inom narrativ medicin vill man låta humaniora möta medicinen igen och ge plats åt varje människas historia och berättelse. Foto: Daniel Gual

”Jag tror att vi behandlar människor inte sjukdomar”

Inom narrativ medicin är vård mer än bara prover och diagnoser. – Berättelsen måste rymmas i det medicinska, säger överläkaren Valdemar Erling.

  • Publicerad 11:42, 22 jan 2020

Jag tror att patientmötet är en anledning till att man blir läkare. Men man är pressad.

Valdemar Erling. Foto: Kristin Lidell

– Som patient är man lärd att man ska hålla sig så kort som möjligt eftersom doktorn har ont om tid, säger Valdemar Erling, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Narrativ medicin står för något annat. Arbetssättet växte fram i slutet av 1980-talet genom framförallt den amerikanska läkaren och litteraturvetaren Rita Charon.

– Det handlar egentligen om att återupptäcka berättelsens betydelse och funktion. Hur viktig den är när man drabbas av sjukdom. Berättelsen måste rymmas i det medicinska. Det handlar inte bara om att få en diagnos, säger Valdemar Erling.

Sedan fem år tillbaka är han ordförande i Svensk Förening för Narrativ Medicin. De menar att dagens sjukvård har kommit att handla för mycket om prover och diagnoser och för lite om varje patients egen berättelse. Receptet är mindre tid framför datorn och mer tid för samtal.

– Genom historien har man haft mer av en helhetssyn på den sjuka människan. I dag har man tappat det. Vi gör mycket undersökningar och tar prover, men genom att lyssna på patienten kan man snabbare förstå vad det handlar om. Nu håller vi på att återupptäcka det, säger Valdemar Erling.

Sjukvården går ju redan på knäna. Har personalen verkligen tid för det här?

– Det finns en risk att man tolkar det här som att man ska prata en halvtimme om patientens historia. Så är det inte. Jag tror att vi behandlar människor och inte sjukdomar. Det tror jag alla mina kollegor håller med om. Jag tror att patientmötet är en anledning till att man blir läkare. Men man är pressad.

Kan narrativ medicin till och med effektivisera vården?

– Det är en jätteintressant fråga. Som doktor känner jag att när jag förhåller mig empatiskt är jag också en passionerad läkare. Det narrativa kan bli ett sätt att orka med. Det som trycker ner mig är när de administrativa systemen inte fungerar, säger Valdemar Erling.

I förra veckan arrangerade föreningen en workshop i narrativ medicin för vårdpersonal på Sahlgrenska med deltagare från hela landet. Bland talarna fanns bland andra Jonna Bornemark som pratade om vår tids syn på det mätbara som enda vägen till sanning.

I sitt dagliga arbete på som specialist inom internmedicin och hematologi har Valdemar Erling anammat ett arbetssätt där berättelsen får ta plats. Enligt honom uppskattar patienterna en större närvaro i samtalen och de känner sig både mer sedda och trygga vilket skapar förtroende.  Han tycker sig också märka ett allt större intresse för narrativ medicin inom sjukvården.

– Bara uttrycket ”personcentrerad vård” tycker jag är ett tecken på att man vill se personen och inte bara sjukdomen. Intresset för berättelsen finns ju i samhället i stort. Det uppstår i tider när saker är lite svajiga, säger Valdemar Erling.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

"100 procent passion och lokalt engagemang"

Chefredaktören. Trots coronakrisen fortsätter vi att leverera högkvalitativ lokal journalistik hem till dig varje vecka. Även om tidningen inte är lika lokallokal som du är van vid.fredag 10/4 10:50

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57