Jägare: "Vildsvinen är här för att stanna"

Vildsvinen är ett stort problem i södra Göteborg för så väl golfbanor som för privatpersoner. Men något skadestånd för förstörda gräsmattor är inte att tala om.

  • Publicerad 05:30, 9 maj 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Anna Ljungqvist har bott i Hovås i snart tre år och hennes radhusområdes gemensamma gräsmatta blir årligen uppbökad av vildsvin.

– Ett år anlitade vi en trädgårdsservice som skulle fixa gräsmattan men det känns ju meningslös när de alltid kommer tillbaka och förstör den igen, säger Anna Ljungqvist.

Flera i Annas område har försökt få tillstånd för att sätta upp stängsel mot skogen för att hindra vildsvinen men kommunen säger nej med hänvisning till allemansrätten.

– Vi får inget skadestånd heller för den förstörda gräsmattan, säger Anna.

Läs även: Svinen på golfbanorna blir bara fler

Då ägande rätten för vildsvinen inte ligger hos svenska staten går det inte att få skadestånd för skador som vildsvin åsamkat. Vildsvin är inte heller ett skyddat djur så som varg, där man kan få skadestånd om de exempelvis skadar ett får eller en hund. Enligt länstyrelsen är det upp till jaktlagen att hålla vildsvinsstammarna på en bra nivå.

– Vi försöker hålla stammen på en låg nivå, säger Bo Lindqvist, ordförande för jaktlaget i Askim.

Under de senaste sex åren har vildsvinen blivit fler i de södra delarna av Göteborg och Bo Lindqvist är medveten om att det är ett problem för många, inte minst i Askim och Hovås.

– För sex år sedan sköt vi 47 vildsvin, året där på sköt vi 198 stycken och åren fram till nu så ha antalet skjutna djur pendlat mellan 50 till 100, säger Bo Lindqvist.

Även om vildsvinsstammen enligt Bo nu ligger på en jämn nivå ser han inget som tyder på att de är påväg att försvinna.

– Det är många som frågar mig om när vi har löst vildsvinsproblemet än, men jag kan bara svara att det är ett problem vi kommer få leva med för vildsvinen är här för att stanna, avslutar Bo Lindqvist.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG

    Vi är GBG