Martin Wannholt (partiledare), Henrik Munck, Jahja Zeqiraj och Veronica Öjeskär (partisekreterare). Foto: Karin Eurenius

Jahja Zeqiraj: "Jag kommer inte bli någon trafikpolitiker"

På tisdagen släpptes en bomb i Göteborgs kommunpolitik: Henrik Munck, tidigare MP, och Jahja Zeqiraj (S) kandiderar för Demokraterna inför höstens val. Partiet har framför allt gjort sig kända för sitt Västlänksmotstånd, men Jahja Zeqiraj vill inte hamna i något trafikfack.

  • Publicerad 14:54, 20 mar 2018

LÄS MER: Missnöjd S-topp byter parti – går till Demokraterna

Efter flera konflikter med partiledningen lämnade Henrik Munck Miljöpartiet i februari. Under tisdagen tillkännagav Demokraterna att den avhoppade miljöpartisten i stället kommer att kandidera för dem.

Det gör även Jahja Zeqiraj (S), ett besked som kanske kom lite mer oväntat för många, åtminstone bland väljarna. Bakom hans beslut ligger bland annat konflikter med partiledningen, som i sin tur menar att Zeqiraj blivit besviken för att han inte kommer att stå på några listor inför höstens val och därför väljer att hoppa av.

LÄS MER: S-ledningen: "Zeqiraj fanns inte på listorna inför valet"

– Jag är oerhört glad över att dessa politiker kommer till Demokraterna, kommenterade partiledare Martin Wannholt på en presskonferens tidigare i dag.

Demokraterna har kanske gjort sig mest kända för sitt motstånd mot Västlänken. Jahja Zeqiraj vill dock vara tydlig med att han inte kommer att "bli någon trafikpolitiker" i samband med partibytet.

– Jag tycker att det är viktigt med infrastruktur och har haft kritik mot Västlänken, då har det handlat om hur man ska dra den. De frågorna får jag lämna till andra i partiet och ytterst medlemmarna, säger han.

Många av Demokraternas potentiella väljare undrar nog om du är för eller emot Västlänken?

– Jag kan inte svara på den frågan eftersom jag inte är något trafikpolitiker. Det enda jag kan säga är att jag gillar infrastruktur. Göteborg behöver och ska få en modern infrastruktur så att vi kan resa inom staden och ut ur staden. Den kritik jag haft har varit att man borde ha dragit spåren ut mot Hisingen, men jag är inte kunskapstung i trafikfrågor.

Nya partikollegan Henrik Munck däremot ser Västlänken som en av de absolut viktigaste valfrågorna, och har varit öppet kritisk till hur frågan hanterats.

– Den är ju till att börja med viktig för göteborgarna och det är en demokratisk fråga som havererat, det är mer än en tågtunnelfråga. Ledarskapet och demokratin har glidit iväg, säger han.

Var skulle du säga att du står i Västlänksfrågan?

– Jag har svårt att se att den kommer att bli miljömässigt acceptabel, därför har jag försökt att få andra politiker att jobba på en plan b.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Moderna dadaister i nära 50 år

Karl Gaslebens och Dan Söderqvists musikhistoria unik i Sverige Det träffades redan under gymnasietiden i Göteborg i 70-talets början. Som Twice a Man har Karl Gasleben och Dan Söderqvist verkat i nästan 40 år. Nu är det aktuella med nytt album.tisdag 11/8 11:26

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11