Demokrater. Martin Wannholt, Henrik Munck, Jahja Zeqiraj och Veronica Öjeskär. Foto: Karin Eurenius

Jahja Zeqiraj lämnar Demokraterna

Demokraternas toppnamn Jahja Zeqiraj lämnar partiet och partipolitiken. Något GP var först med att berätta.

  • Publicerad 16:11, 15 aug 2019

Jahja Zeqiraj. Foto: Magnus Gotander

– Jag har varit i toppolitiken i snart 15 år. Jag känner att nu är det dags att göra något annat. Det är inte mer dramatiskt än så. Jag är ung och har möjlighet att göra något annat. Tillfället är nu, säger Jahja Zeqiraj till Göteborg Direkt.

Varför är tillfället nu?

– När jag lämnade Socialdemokraterna för 1,5 år sedan var det helt rätt beslut. Det var också rätt beslut att gå till Demokraterna där jag var med och byggde upp hela den struktur vi behövde för att vinna valet. Vi vann valet, men förlorade makten eftersom vi valde opposition. Jag trivs inte att vara i opposition. Jag är inte gjord för att sitta på läktaren.

Missnöjd S-topp byter parti – går till Demokraterna

Jahja Zeqiraj: "Jag kommer inte bli någon trafikpolitiker"

Varför lämnade du inte direkt när partiet valde opposition?

– Det har varit en sorgeprocess och det tar långt tid att komma igenom. Nu känner jag att jag är igenom det och då lämnar jag både mina uppdrag och partipolitiken.

Hur skulle du beskriva din tid i Demokraterna?

– Intensivt, men också roligt. Vi har varit politiska entreprenörer och byggt en rörelse som ingen annan gjort i Sveriges andra största stad. Det är fantastiskt roligt att vi vann valet (andra största parti med 16,95% procent av röster reds anm.), så det är inte med någon bitterhet jag lämnar.

Varför har det varit så tyst från Demokraterna efter valet?

– Det var ganska enkelt att vinna valet. Men för att bli ett riktigt parti behöver man bygga partistrukturer. Så ska man tolka tystnaden. Det tar tid att bygga struktur. De andra partierna har varit partier i över hundra år. Nya rörelser tar tid att bygga upp. Det är ett mödosamt arbete som jag nu väljer att lämna över.

Hur ser du på Demokraternas möjlighet att påverka politiken i Göteborg?

– Man har intagit en oppositionsroll vilket gör att man sitter på läktaren. Man får reagera på olika initiativ men man tar inte hand om vinsten. Det är ändå 60 000 göteborgare som röstade på Demokraterna. Det borde innebära att man sätter sig i en mer ansvarsroll, antingen med Alliansen eller med de rödgröna. Man måste välja sida, annars finns partiet inte kvar om fyra år.

Möter du en besvikelse från väljarna?

– Ja det är klart, varje dag. Det finns en besvikelse utifrån de förhoppningar man hade. En röst på Demokraterna var inte en ideologisk röst, det var en röst på förändring. VI fick en ny ledning men nästa steg är styrningen. Det är därför man startar ett politiskt parti, för att ta ansvar. Inte för att peka på andra och säga att de är dåliga. Kanske blir det förändring i höst för vi kan inte ha så svagt styre som det är nu. Många frågor hamnar mellan stolarna, det är respektlöst mot göteborgarna.

Nu lämnar du Demokraterna, vad ska du göra i stället?

– Jag ska faktiskt fundera på det. Men jag välkomnar framtiden. Jag ser att jag kommer ha någon roll som handlar om att utveckla Göteborg. Exakt vad det innebär får jag fundera över. Men partipolitiken lämnar jag fullständigt. Det är det enda jag vet i dag, säger Jahja Zeqiraj.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11