Foto: Michael Erhardsson

Jakob Johansson återvänder till Blåvitt

IFK Göteborg har gjort klart med Jakob Johansson. Efter fyra år utomlands återvänder mittfältaren till Blåvitt.

  • Publicerad 16:57, 13 maj 2020

Jag ser verkligen fram emot detta. Det känns väldigt spännande att komma hem till dagens Blåvitt.

Jakob Johansson valdes till Ärkeängel 2012. Fem år tidigare hade han lyfts upp i A-laget som 17-åring och blev därmed den första 90-talisten att spela i allsvenskan guldåret 2007.

Den Trollhättan-fostrade mittfältaren närmar sig nu 30 och efter tre säsonger i grekiska AEK Aten och en halv i franska Renne går flyttlasset till Göteborg.

– Jag ser verkligen fram emot detta. Det känns väldigt spännande att komma hem till dagens Blåvitt. Även om det har hänt mycket i klubben under åren som jag varit utomlands känns det utan tvekan som att komma hem, säger han i ett pressmeddelande.

I playoffkvalet mot Italien 2017 drog Jakob Johansson på sig en korsbandsskada vilket resulterade i att han missade VM-slutspelet året efter. I höstas var det dags för ytterligare en korsbandsskada i andra knät.

– Jag har gjort mitt yttersta för att hålla igång så bra som möjligt och min rehabilitering går enligt plan. Men nu vill jag naturligtvis komma upp till Kamratgården, träffa laget och sätta igång på allvar, säger han.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi är nöjd med tillskottet.

– Han är en mångsidig mittfältare som vi kommer att ha stor nytta av direkt. Utöver det faktum att han har rätt erfarenheter och kvaliteter är Jakob också en person som vi vet kommer att passa in socialt i gruppen.

Sportchef Kennet Andersson fyller i:

– Det har varit spännande att följa Jakob under hans karriär utomlands och hur han har vuxit till att bli den spelare han är idag. I vårt truppbygge vill vi ha flera olika typer av spelare. I Jakob får vi en tidigare blåvit ungdomsspelare som är både kulturbärare och spetsspelare.

Värvningen har möjliggjorts genom finansiering från IFK GBG Transferintressenter vilket innebär att övergången inte belastar klubbens budget.

– Den kanske största fördelen med upplägget är att den ekonomiska risken för oss som klubb är minimal. Detta har visat sig vara en väldigt gynnsam modell både för oss och investerarna, säger IFK Göteborgs ordförande Mats Engström.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Beskedet: Kulturkalaset ställer in – blir Julkalaset

"Att köra digitalt tjänar inte vårt syfte" Göteborg får klara sig utan Kulturkalaset i år. I stället läggs extra krut på Julstaden med en kulturhelg, om situationen tillåter.onsdag 3/6 17:18

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubliéet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11