Billdals gård. Ännu en förstudie på börjad för Billdals gård. (Arkivbild) Foto: Markus Andersson

Jakten på en hyresgäst till Billdals gård fortsätter

Nu påbörjas en ny förstudie på Billdals gård för att hitta en lämplig verksamhet som skulle kunna hålla till i de gamla lokalerna utan att kostnaden för renovering blir för stor.

  • Publicerad 13:15, 31 aug 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Billdals gård är ett hus som inte låter sig anpassas för andras behov i första taget. Det har de nuvarande ägarna, Higab, fått erfara i sitt arbete med att hitta ett lämpligt användningsområde för det gamla 1500-tals huset.

I juni 2016 kunde man läsa i Göteborg Direkt att husets utsida var färdigrenoverad men att insidan återstod och att arbetet skulle påbörjas vid årsskiftet. Men än har det inte skett.

– Där har vi inte kommit så långt, man har gjort en förstudie som visade att det skulle kosta så otroligt mycket att ingen hyresgäst skulle kunna bära den hyran, berättar Martin Borgman på Higab.

Läs även: Vem har råd med Billdals gård?

Det är mycket som behöver göras med huset inte minst då byggnaden helt saknar el och vatten. Nu har Higab startat ännu en förstudie för att återigen titta på vad de kan göra med huset och vilken verksamhet som skulle kunna passa där.

– Vi har en projektavdelning som har börjat jobba med det nu. Så här gamla hus har ju även ett bevarandeskydd och det är ganska svårt att kombinera bevarandeskydd med dagens krav och regler för brandskydd och arbetsmiljökrav så vi har en tuff uppgift framför oss, avslutar Martin Borgman.

Renässansgården

Billdals gård har anor från 1500-talet, men dagens gård, byggd enligt nyrenässansens ideal, är från 1860-talet.

Göteborg Stad exproprierade huset 1963, och den dåvarande hyresgästen Britta Norling hyrde huset fram till sin död.

Efter det fick huset förfalla i ett decenium, innan en ny detaljplan vann laga kraft 2013.

1997 var Billdals gård inspeningsplats för filmen Rika Barn leka bäst av Carin Mannheimer. Huset gjorde en strålande insats som bordell.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG