Två representanter från polisen i Japan kommer den 14 mars att besöka polisen i region Väst för att ta del av "20-minutersmetoden". Foto: Michael Erhardsson

Japanskt intresse för Västsvensk polismetod

I polisregion Väst arbetar lokalpolisen bland annat med tjugominutersmetoden för att sänka medelhastigheten på vägarna. Metoden ger positiva resultat vilket väckt intresse från andra delar av världen.

  • Publicerad 16:39, 12 mar 2019

Tjugominutersmetoden går ut på att polisen genomför korta punktinsatser i trafiken med laser. Då gäller nolltolerans mot hastighetsöverträdelser.

– Vi rapporterar så låga överträdelser som 6 km/h, därför att vi ser att detta ger resultat – i förlängningen sänks medelhastigheten överlag på våra vägar, säger Jenny Wester, biträdande lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal i ett pressmeddelande.

Polisens hårdsatsning mot stressade föräldrar

Under en stor trafikinsats 2016 på olycksdrabbade vägar i regionen använde man bland annat tjugominutersmetoden. Utvärderingen av insatsen visade att medelhastigheten sänktes på vägarna.

Metoden har väckt intresse ibland annat Kanada, Australien och Hong Kong. Den 14 mars kommer två representanter från polisen i Japan för att ta del av arbetsmetoden.

– Det är väldigt roligt att våra arbetsmetoder på trafikområdet är i blickfånget och sprids internationellt! Och tjugominutersmetoden används numera i lokalpolisområdena i region Väst som en del av det vardagliga polisarbetet. Men framförallt har en ökad hastighetsefterlevnad och därmed lägre medelhastigheter en stor potential att minska antalet dödade och allvarligt skadade i trafiken. Och i det arbetet är polisen en viktig aktör, säger Jenny Wester.

Trafikverket satsar på kameror med tunnelseende

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG