Jaqee i musikaldebut som köttätande monsterväxt

Nationalteatern, soul, hiphop, jazz och reggae. Några av Jaqees utmaningar hittills i sångkarriären. Nu är det dags för nästa. Som köttätande monsterväxt. – I början hade jag panik, säger hon.

  • Publicerad 14:00, 5 apr 2019

Hon är uppvuxen i Uganda. Klarade ledigt luganda, nkore och engelska när hon kom från Kampala till Sverige som 13-åring. Språkörat var snabbt en fördel när hon skulle ta till sig svenskan och svenskarna.

– Jag har alltid haft lätt för språk. Språk intresserar mig och det är ett sätt att lära sig ett lands kultur. Något som man ska ta tillvara på, säger Jaqee, som sedan tio år tillbaka bor i Berlin och nu har lärt sig tyska.

– Ja, det var det sista språket jag trodde jag skulle lära mig, säger hon och skrattar. Men du vet, ska man tala med myndigheter gäller det att prata deras språk.

I Berlin har hon hittat kreativiteten och hon menar att det är en lyx att bo där med tillgängligheten till Sverige.

– Jag flyttade spontant och fick ett förstahandskontrakt med en gång. Jag såg det som ett tecken, säger hon som trivs i den multikulturella smältdegeln som Berlin är.

Jaqee är i sin gamla hemstad Göteborg för att göra sin musikaldebut. Hon har rollen som den köttätande växten Audrey 4 i musikalsatsningen "Little shop of horrors" på Göteborgs stadsteater. En utmaning som hon slukat med hull och hår.

– Jag fick ett mejl med en förfrågan. Jag behövde inte ens tänka två gånger innan jag svarade, säger hon, som inte visste så mycket om musikalen, men sedan dess betat av både film- och musikalversionerna.

– Dessutom har jag tittat mycket Youtube för att få tips på hur jag ska komma åt monstret.

Hon erkänner att det är en utmaning och förklarar dessutom att den kom väldigt lägligt.

– Det här hände när jag som mest behövde det. Det utlöser mig själv i mitt kreativa jag, menar Jaqee.

Fullt fokus på monsterväxten, alltså, så sångkarriären får vila. Men blir det någon fortsättning på musikalkarriären…?

– Jag vet inte om det blir något mer. Jag har egentligen inte ens tänkt tanken. Just nu försöker jag bara plantera energin som jag får här. Men saker händer i livet, säger hon.

Hon har lagt till en rockig approach till sin roll som den köttätande växten.

– Jag har försökt synka rösten till växtens olika storlekar. Angelina Stojčevska vill ha det "bad" och rockigt. Hon tycker på rätt knappar för att det ska bli rått och blodigt. Tillsammans med Ebbots svensköversatta, nyskrivna texter hänger det ihop, förklarar hon.

Men vid sidan om scenen är det inte så mycket rock'n'roll. Kanske är det att hon är tvåbarnsmamma till en 4- och en 7-åring som gjort att hon ändrat sitt liv. Kanske har hon bara blivit vuxen, fast hon förnekar det ("Jag kommer aldrig växa upp!"). Men till uppdraget på Stadsteatern har hon följt norska regissören Angelina Stojčevskas råd om våga vara ensam och tillåta sig att vara deppig. Att stå i strålkastarljuset tar på krafterna.

– Fördelen med att bli äldre är att jag förstår att ta tillfället i akt. Nu gäller ingen stress, för det sätter sig på rösten, och sova, sova, sova. That's the new rock'n'roll, säger hon och skrattar.

Jaqee

Är: 42 år, född i Uganda. Kom som 13-åring till Göteborg har har bott i Lövgärdet, Hammarkullen Hjällbo och Kortedala. Bor sedan tio år i Berlin. Sångerska och låtskrivare. Albumdebuterade med "Blaqalixious" 2005, men fanns med på göteborgska musikkollektivet Blaos album 2000. Senaste albumet "Fly high" kom 2017. Stod på Taubescenen, Liseberg, i somras.

Aktuell: I Göteborgs stadsteaters uppsättning av musikalen "Little shop fo horrors". Prermiär 5 april.

Visa merVisa mindre

Little shop of horrors

Är: Musikal från off-Bradway1982 baserad på den svartvita skräckkomedifilmen från 1960 med bland andra Jack Nickolson i en av rollerna. Musikalen blev sedan filmatiserad av regissör Frank Oz med premiär 1986. Senaste den spelades i Göteborg var på Lisebergsteatern 2007 med bland andra Jessica Andersson i sin första musikalroll.

Aktuell: I Göteborgs stadsteaters uppsättning med Angelina Stojčevska, som regissör och Camilo Bresky, koreograf.

I rollerna: Eric Ericson, Emil Ljungestig, Eline Høyer, Jaqee, Julia Forssell, Sven-Åke Gustavsson, Kiralina Salandy, Marie Delleskog med flera.

Text: Ny, svensk översättning av Ebbot Lundberg.

Musiker: Kalle Gustafsson Jerneholm och Ian Person, kapellmästare, bas och gitarr, Fredrik Sandsten, trummor, Lada Egolaeva, klaviatur, och Emma Odelberg, klaviatur.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44