Järntorget la grunden för svenska välståndet

Från ödeplats till stökig knutpunkt för spårvagnar, bussar och ljusskygg handel. Järntorget har hamnat i fokus för GöteborgDirekts historieexpert Mattias Axelsson och reportern Kai Martin i serien "Gator och torg i Göteborg".

  • Publicerad 12:57, 22 jan 2021

Redan tidigt kunde man läsa om rapporter om roligheter på och kring torget.

LYSSNA PÅ PODCASTEN OM JÄRNTORGET HÄR

Historiskt är Järntorget i Göteborg ett rätt så nytt torg. Åtminstone i skenet av stadens nu 400-åriga historia. År 1867 fick torget sitt nuvarande namn. Då en central plats för stadens järnvågar, med stor betydelse för svensk export av trä och järn.

– Det var grunden till det svenska välståndet. Då var det nära till hamnen och skeppen som skulle lastas, säger Mattias Axelsson om torget som också länge hade andra namn i folkmun som Trätorget och Möbeltorget. En vink om vad som då salufördes.

– Det fanns flera mindre industrier vid Järntorget. Några där byggnaderna länge stod kvar på Första Långgatan, eller Smala vägen, som den hette tidigare.

Oroligheter inget nytt

GöteborgDirekt berättade i flera artiklar i höstas om det ökade stöket och droghandeln på torget. Men att det har varit oroligt på Järntorget är ingenting nytt.

– Redan tidigt kunde man läsa om rapporter om oroligheter på och kring torget.

Arbetarrörelsens nav

Göteborgs arbetarrörelse startade 1866 och fick snart sitt nav i en byggnad vid Södra Allégatan/ Järntorget. Vid Järntorget har rörelsen vuxit sig stark sedan August Palms (1949–1922) dagar. Socialdemokraternas starke man Hjalmar Branting (1860–1925) har hyllats med en byst vid nuvarande Olof Palmes Plats. Socialdemokratin och den svenska fackrörelsen stärkte ytterligare platsen som sin när inte bara Ny tid-huset var på plats på 50-talet utan också då Folkets hus färdigställdes under samma tid.

Byggnationen kring Järntorget är överhuvudtaget inte mer än drygt 120 år. Det äldsta kvarvarande huset, det praktfulla jugendhuset (som idag hyser bland andra Cigarren och Burger King) med sina karaktäristiska kupoler stod färdigt 1893. Drygt hundra år senare genomfördes en omfattande renovering.

Nöjescentrum

Med Nya Teatern fick nöjeslivet fäste även utanför de krogar som fanns i anslutning till Järntorget. Folkets hus kom att inhysa biograf Draken, som idag är centrum för Göteborgs filmfestival, och Folkteatern. Med det nya hotellet som byggs i kvarteret kommer torget som nöjescentrum stärkas ytterligare. Granne med Folkets hus ligger Pustervik, rockklubben som gått från bio till teater för att våren 2012 bli en av Sveriges bästa konsertställen.

Sedan elektrifieringen av spårvagnarna 1902 har Järntorget varit en knutpunkt för lokaltrafiken, något som är än intensivare idag.

Järntorget

Ligger: I centrala Göteborgs västra hörn, gränsande till stadsdelarna Masthugget, Pustervik och Haga. Torget fick sitt namn 1897 efter de järnvågar som användes i järn- och trähandeln vid export. Kallades länge även Trä- eller Möbeltorget.

Knutpunkt: Sedan tidigt 1900-tal har Järntorget varit en knutpunkt för Göteborgs lokaltrafik med spårvagnsnät från centrum mot Linnéplatsen och Majorna vidare mot Långedrag.

Politik: Redan 1866 startade Göteborgs arbetarrörelse med lokaler vid Järntorget. Med Folkets hus är Järntorget fortfarande en viktigt plats för Socialdemokraterna och fackrörelsen.

Visa merVisa mindre

Gator och torg i Göteborg

Är: En podd där GöteborgDirekts historieexpert berättar om platser i Göteborg tillsammans med reportrar från tidningen. Allt för att belysa staden Göteborgs 400-årsjubileum ur ett annorlunda perspektiv.

Podden: Kan hittas på goteborgdirekt.se och har hittills belyst Axel Dahlströms Torg, Stigbergstorget, Hammarkulletorget och Billdals gård.

Aktuell: Nya avsnittet är Järntorget.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20