Sprickan är total i Miljöpartiet i Göteborg. På ena sidan Ulf Kamne och på den andra sidan Henrik Munck. Foto: Göteborgs stad/Gabriel Tjulander

Jättesprickan: Maktkamp inom Miljöpartiet i Göteborg

Henrik Munck får inte längre företräda Miljöpartiet i Göteborg. Vill han sitta kvar gör han det i praktiken som politisk vilde. Det stod klart efter ett internt möte under gårdagen.

  • Publicerad 15:57, 12 feb 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– I mitt huvud är det redan så att han är en politisk vilde, säger Ulf Kamne (MP), kommunalråd i Göteborgs stad. Den här mandatperioden kan han kanske hänga kvar på MP:s mandat men han har ingen plattform.

Henrik Munck (MP) har företrätt Miljöpartiet som ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige,  ordförande i stadsdelsnämnd Västra Göteborg och som 1:e vice ordförande i Trafiknämnden. Det är i egenskap av den senare som han har orsakat rabalder.

– Gång på gång har han gått ut i media och sagt att vi har misslyckats med att få hit investeringar och att Västlänken blir meningslös utan investeringar och så är det inte, säger Ulf Kamne.

Allvarlig kritik

Det är Miljöpartiets kommunfullmäktigegrupp i Göteborg som under ett möte i söndags kom fram till att partiet inte har förtroende för Munck. Enligt Ulf Kamne är huvudorsaken till att fullmäktigegruppen inte länge har förtroende för honom det sätt han driver frågor på.

– Det är en sak om man driver frågor internt, om man tycker något är bra eller inte, men han har gått ut i media och drivit sina frågor. Dessutom har han gått ut med allvarlig kritik mot partiets hållning och företrädare, från kommunal nivå upp till riksnivå.

I ett pressmeddelande skriver Miljöpartiet i Göteborg:

”Henrik Munck har gjort flera uttalanden som avviker från partiets politik. … Istället har han kört ett eget spel i media som en del av en personkampanj. Detta agerande står i strid med den kandidatförsäkran som alla partiets kandidater skriver under, och var ett av skälen till att valberedningen strök Henrik Munck från sitt förslag till partiets kommunfullmäktigelista.”

Demokratifråga

Men Henrik Munck förstår inte kritiken.

– Jag har ännu inte fått besked om vad jag ska ha gjort konkret, säger Henrik Munck.  Om det är så att man inte får prata om att det saknas 50 miljarder kring Västlänken så är det inte bara en trafikfråga utan en demokratifråga. Hur står det egentligen till med politiken i Göteborg?

Så länge Henrik Munck inte får svart på vitt vad han gjort fel kommer han inte fatta något beslut om han ska fortsätta med de politiska uppdrag han har i Göteborgs stad eller inte. Han anser att det är Ulf Kamne som har drivit frågan att få honom utesluten och att det är en fråga som avgjordes långt innan söndagens möte i Miljöpartiet i Göteborgs fullmäktigegrupp.

– Bakom kulisserna är det inte en sådan enighet som det påstås. Många hör av sig till mig och ger mig stort och varmt stöd, säger han. Jag tycker att det är beklagligt det Ulf Kamne och Miljöpartiet i Göteborg gör just nu.

Enligt Ulf Kamne har dock samarbetetbrustit under en längre tid och i Trafiknämnden ska Munck vid upprepade tillfällen ha hamnat i personkonflikter.

– Jag har försökt hantera konflikter och skapa samsyn, men nu går det inte längre, säger Kamne.

Kommunfullmäktigegruppen har nu utsett Derya Tumayer, idag ersättare i kommunfullmäktige, som ansvarig för trafikfrågor i kommunfullmäktige istället för Henrik Munck.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG