Gör musik ihop. Jawone tillsammans med sin producent Rocky Mutto. Foto: Mia Pettersson

Jawone är Biskops svensktopps-hopp

Att påbörja musikkarriären med studio i garderoben och mickstativ du gjort i slöjden kanske inte är så dumt. Fråga bara Jawone, som just tagit hem segern i Göteborgs deltävling av Svensktoppen Nästa.

  • Publicerad 06:00, 29 aug 2015

Historien är som tagen ur en kärleksfilm: nyinflyttad småstadskille möter tjej som också hon är ny i Göteborg. Hon ser honom som en vän, medan han hoppas på mer.
– Jag gjorde en brasa av en gnista kanske, säger Jawone, eller Kamal Javanmiri som han egentligen heter, om historien bakom sitt vinnande bidrag.
Låten, som alltså bygger på en sann historia, heter Främling. Kamal Javanmiri skrev den för cirka ett och ett halv år sedan.
– Det är absolut inte jobbigt att vara personlig i musiken. Det är då den blir som bäst, säger han.
Vid tillfället fanns inga tankar på att Främling skulle bli hans bidrag till Svensktoppen nästa. Tvärtom var han på väg att skrota den helt och hållet.

Gör upp i riksfinalen
Men i stället blev den alltså en av 845 bidrag till Sveriges Radio-tävlingen Svensktoppen nästa. Av dessa har jurygrupper och publik tillsammans röstat fram 25 lokala vinnare som snart gör upp i riksfinalen.
– Jag var hos frisören när jag fick beskedet att jag vunnit. Jag kände framför allt en jävla lättnad! säger Kamal Javanmiri.
Han har kommit en bra bit sedan den där garderobsstudion i hemstaden Karlskrona. Fel umgänge, familj i Göteborg och längtan efter en mer hip hop-vänlig miljö fick honom att flytta hit.
Men i början hade han svårt att finna sig tillrätta.
– Musiken var en nyckel för mig, hjälpte mig att hitta ett sammanhang. Jag tror det är jätteviktigt att ha något man brinner för i livet, säger han.
Han gillar Göteborg, och inte bara Biskopsgården där han har sina bröder. En annan del av den stora familjen – och frisören – finns i Bergsjön. Och han trivs med att ha ett ben i varje stadsdel.

Känner sig trygg
– Och jag känner mig trygg, oavsett vad tidningarna skriver. Jag tror inte man har något att oroa sig för om man inte rör sig i fel kretsar.
Kamal Javanmiri ser Svensktoppen nästa som en jättechans och en möjlighet att nå ut med sin musik till hela Sverige. Och inte minst – en enorm kontrast till det hemslöjdade mickstativet med puffskydd från ett par gamla hörlurar.
– Det skulle vara helt sjukt att vinna. Det går knappt
att sätta ord på, säger han.

Vill nå en bred publik
Att hans hip hop-rötter skulle krocka med ett koncept som svensktoppen håller han inte med om. Han beskriver sin musik som en blandning av pop och hip hop med ett ”svenskt sound”, och påminner om att det numera hörs rap i Allsång på Skansen.
– Jag har alltid sagt att jag vill nå en bred publik. I slutändan representerar jag alltid den jag är, säger Kamal Javanmiri.

MER OM... Svensktoppen nästa


Finalen av Svensktoppen nästa äger rum på Liseberg söndagen den 6 september.
Tävlingen avgörs dels av publikens röster via sms, dels av den jury som är på plats.
Redan nu spelas Jawones låt Främling på P4. Vinnaren får också en utmanarchans till P4:s populära listprogram Svensktoppen.
En bonusmöjlighet om medverkan i Melodifestivalen 2016 väntar också för en av tävlingens åtta riksfinalister.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20