JOBBAR. Hundarna söker av cirka 2000 kvadratmeter på en dag. Foto: Ante Skaulu

Jazz röjer dynamit för Västlänken

Border collien Jazz är av Trafikverkets anställda i arbetet med Västlänken. – Vi söker efter odetonerat sprängmedel, säger hundföraren Therése Liljegren.

  • Publicerad 05:30, 1 nov 2019

Efter sprängningar finns risk att odetonerat sprängmedel, så kallat dolor, finns kvar i marken. I arbetet med Västlänken har Trafikverket tagit hjälp av specialtränade hundar för att söka av arbetsområdet vid Kvarnberget. En av dem är Bordercollien Jazz.

I dag stoppas bygget av Västlänken – i 15 minuter

– Vi får ett anvisat område att söka av och börjar alltid arbeta med en hund i taget så att de byter av varandra under dagens gång. Ytan som skall sökas av delas även in i olika områden så att det blir ett effektivt och systematiskt sök oavsett storlek, säger hundföraren Therése Liljegren på Dsec som erbjuder specialtränade sökhundar för exempelvis sprängämne, narkotika och pyroteknik.

För Trafikverket är hundarna väl investerad arbetstid. Alternativet är att blåsa med lufttryck vilket både är dyrt om mer tidskrävande.

– Hundarna jobbar ungefär tjugo till trettio minuter per sökpass, sedan får de belöning och vila en stund under tiden som nästa hund arbetar. Det är ett oerhört koncentrationskrävande och fysiskt arbete, säger Therése Liljegren.

Vilka hundar lämpar sig för det här?

– Vi använder olika raser då det är individen som styr. Det handlar till största del om hundens mentalitet, att det är en hund som vill gå ut och arbeta i alla väder och är ständigt nyfiken. Inför och under varje arbetspass är det också viktigt att vi som hundförare förbereder och ger ger hundarna de bästa förutsättningarna. 

Är det farligt för hundarna?

– Nej. Så länge det inte är maskiner i närheten är det riskfritt. Det har aldrig hänt att det detonerat, då hade vi aldrig gjort det. Däremot hittar vi mycket odetonerat sprängmedel som vi kunnat ta upp och oskadliggöra, säger Therése Liljegren.

När hundarna inte jobbar är de familjehundar och bor hemma hos sina hundförare.

– Det krävs mycket träning och utbildningen pågår under flera månader. Utbildningen avslutas med certifiering. Det här är hundar som älskar att aktiveras, hundar som kanske hade varit lite jobbiga att ha som familjehund men är perfekta som tjänstehundar, säger Therése Liljegren.

I arbetet vid Kvarnberget hittades inga gamla dolor vilket innebär att marken är säkrad för kommande mark- och grävarbeten.

Här tar hunden taxi till dagis

Foto: Ante Skaulu