I Slaktushområdet i Gamlestan ligger 32-åriga Jessica Jämtings ateljé. I den gamla industribyggnaden är det flera andra konstnärer som har sina jobbstationer, men Jessica Jämtings utmärkande stil med motiv av natur, människor och djur – med färgglad skandinavisk designkänsla – gör det lätt att snabbt identifiera vilken ateljé som är hennes. 

– Jag är intresserad av design, vilket påverkar mitt skapande. Jag vill att man ska trivas i konsten, säger Jessica Jämting och tillägger att det här är hennes första intervju någonsin. 

Från fjällen till kusten

Hon växte upp i fjällen i Åre, bodde en kort stund i Jönköping innan hon och familjen landade på Hisingen då hon var elva år. Intresset och motivationen för att måla hade hon med sig var hon än var, men hon blev särskilt uppmuntrad, om än indirekt uppmuntrad, av en lärare i skolan på Toleredsskolan. 

– Jag kommer inte från en konstnärsfamilj direkt, även om mina föräldrar är kreativa personer. Men i högstadiet så var min bildlärare Olli nästan alltid vid mitt bord och tittade på när jag målade. Sedan gick han runt, pliktskyldigt, för att titta på vad de andra gjorde. 

– Jag fattade inte det då, men det var egentligen en stor uppmuntran, säger Jessica om sin mellanstadielärare.

Hon minns att han dök upp på hennes första utställning på Eriksberg och hon blev väldigt glad att han kom ihåg henne trots att tio år hade gått sedan skoltiden. 

Banade väg för passionen

Som många konstnärssjälar hade Jessica Jämting en nyfikenhet på världen bortom gränserna. När hon tog studenten lämnade hon Göteborg så fort hon kunde. Hon studerade tyska i Österrike, bodde ett tag i USA och sedan i Stockholm för att läsa medie- och kommunikation innan hon till slut kom tillbaka till Göteborg för att läsa klart den påbörjade utbildningen på hemmaplan.

Hon vidareutbildade sig till journalist och läste en master i samma ämne. Efter det jobbade hon med diverse public-servicejobb.

Arbetsbördan blev större än hon kunde ana, men det blev också en sluss in till arbetet hon gör idag. 

Sakta men säkert blev hennes passion för målande och skapande något som hon kunde jobba med på heltid. Hon startade eget företag och började samarbeta med olika aktörer och med det kom uppskattningen.

Senaste samarbetet var med trädgårdsmästaren Arne Andersson på Bostadsbolaget. Tidigt i höstas planterade han en levande blomsteräng på Bokekullsgatan i Kungsladugård. När denna blommar ut till sommaren är tanken att den ska föreställa Jessica Jämtings målning ”Flowers in Bloom nr 6”.

– Blommor är det bästa jag vet, så det känns helt rätt och så kul, säger hon.

Mina Vänner Peppar Mig

Hon är även aktuell med boken Mina Vänner Peppar Mig – en fylla-i bok med frågor utformade för att lära känna och peppa en person, samtidigt som den är en bilderbok med några av hennes utvalda konstverk.

Frågorna i boken har Jessica Jämting formulerat själv och det är inte svårt att förstå att hon har en bakgrund inom journalistiken. När GöteborgDirekts reporter bläddrar i boken öppnar frågorna för intressanta svar. Inte minst Jessicas egna.

Hur hanterar du jobbiga saker?

– Jag är ett fan av att prata om dem. Om man har en konflikt, så tror jag på kommunikation. Att analysera, förstå vad som hänt och se min del. Terapi tycker jag också om, och den har hjälpt mot ångest och depression som jag hade när jag var yngre och som jag inte har nu. 

– Och att lyssna på sig själv. Det här känner jag särskilt kring företagandet; jag frågar mig själv om det här är ett samarbete som jag kan stå bakom, och om det verkar bra. Man behöver göra samarbeten med de som står i enighet med vad man tror på och ens värderingar. 

Vad vill du ägna mer tid åt?

– Jag vill nog fortsätta med det jag gör. Men gå mer på spa hade varit trevligt. Jag gillar varmt vatten, och då har jag mindre kontakt med mobilen. Men jag älskar att vara involverad i projekt och skapa. 

Bästa raggningstips?

– Var dig själv och känn efter vad du själv vill vara. Glöm inte bort dig själv.

Frågorna i boken har